U našich severných susedov sa prepisovala história.Twitter/ksmlfi/
StoryEditor

Nečakaný archeologický objav. Identifikovali pol milióna rokov staré nástroje vytvorené vyhynutým ľudským druhom

Michal Čiernik28.02.2023., 13:00h

U našich severných susedov sa prepisovala história. Identifikovali prehistorické kamenné nástroje staré vyše 500-tisíc rokov. Vytvoriť ich mal vyhynutý ľudský druh.

Lajkuj Brainee.sk na

Nástroje z jaskyne Tunel Wielki v Malopoľsku majú 450 000 až 550 000 rokov. Toto datovanie môže vedcom umožniť dozvedieť sa viac o ľuďoch, ktorí ich vytvorili, a ich migrácii a osídlení v strednej Európe.

Podľa časového rámca mohol údajne nástroje vyrobiť vyhynutý ľudský druh Homo heidelbergensis, zvyčajne považovaný za posledného spoločného predka neandertálcov a moderných ľudí (nás), uvádza sciencealert. 

Žili v extrémnych podmienkach

To by znamenalo, že bol tento región obývaný ľuďmi v čase, keď bolo podnebie Strednej Európy extrémne drsné. A vyžadovalo značné prispôsobenie sa ľudí týmto podmienkam. „Toto je pre nás mimoriadne zaujímavý aspekt analýz,“ vysvetlila archeologička Małgorzata Kot z Varšavskej univerzity v Poľsku pre Science v Poľsku. „Môžeme preskúmať hranice možností prežitia Homo heidelbergensis, a tak pozorovať, ako sa prispôsobil týmto nepriaznivým podmienkam,“ doplnila.

image

Nečakané odhalenie. Archeológovia objavili hrob pôrodnej asistentky, ktorá mala priviesť na svet Ježiša Krista

Jaskyňa Tunel Wielki bola síce vykopaná v 60. rokoch 20. storočia no archeológovia sa na miesto opäť vrátili v roku 2016. Vtedy boli vrstvy nájdeného materiálu datované do obdobia spred približne 11 700 rokov a do stredného paleolitu, ktorý siahal až 40 000 rokov dozadu.

image

našli kosti niekoľkých druhov, ktoré žili pred pol miliónom rokov, ako napríklad jaskynného medveďa Ursus deningeri.

Twitter/ Paleoanthropology+/

Ale archeológ Claudio Berto z Varšavskej univerzity si myslel, že datovanie je nesprávne a že zvieracie kosti získané z miesta boli takmer určite staršie ako 40 000 rokov. Takže v roku 2018 sa Kot a jej tím vrátili do jaskyne a znovu otvorili a rozšírili jeden zo zákopov.

Pol milióna rokov staré kosti

A skutočne v spodnej vrstve, ktorá bola výrazne staršia, našli kosti niekoľkých druhov, ktoré žili pred pol miliónom rokov. Jaguára európskeho, Panthera gombaszoegensis, vlka Mosbach, predchodcu moderných sivých vlkov či druh jaskynného medveďa Ursus deningeri.

image

Lovili medveďov a sťahovali ich z kože. Nové nálezy odhalili, ako ľudia kedysi prežívali zimu

Vrstva, ktorá odhalila kosti, obsahovala aj primitívne štiepané nástroje so silicitu známe ako pazúriky, kamene na výrobu ďalších nástrojov ale aj hotové predmety ako napríklad nože.

image

Vrstva, ktorá odhalila kosti, obsahovala aj primitívne štiepané nástroje so silicitu známe ako pazúriky.

Twitter/nowarchaeology/

„Keďže tieto predmety pochádzajú z rovnakej vrstvy ako kosti, znamená to, že ich vek je veľmi podobný," vysvetlila Kot.Tento predpoklad potvrdila nedávna štúdia publikovaná v Scientific Reports.

Ojedinelé nálezisko 

Nájsť artefakty pochádzajúce z tej doby v jaskyni je podľa archeologičky veľmi neočakávané. „Prekvapilo nás, že pred pol miliónom rokov sa ľudia v tejto oblasti zdržiavali v jaskyniach, pretože to neboli najlepšie miesta na táborenie,“ poznamenala . „Vlhkosť a extrémne nízka teplota neboli ideálne faktory na život. Na druhej strane jaskyňa je prirodzený úkryt. Je to uzavretý priestor, ktorý dáva pocit bezpečia,“ vysvetlila.

image

Archeológovia si najprv mysleli, že je to nástroj na oblečenie. Teraz sa domnievajú, že ide o prvé rímske dildo

Zaujímavosťou bola aj technika, ktorou boli opracované predmety v jaskyni. Táto technika bola objavená len v talianskej lokalite Isernia La Pineta.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 19:54