Predpokladá sa, že 2000 rokov stará pohrebná jaskyňa nájdená v lese v Jeruzaleme je hrobkou pôrodnej asistentky, ktorá pomáhala pri narodení Ježiša.Facebook/israel Antiquities Authority/
StoryEditor

Nečakané odhalenie. Archeológovia objavili hrob pôrodnej asistentky, ktorá mala priviesť na svet Ježiša Krista

Michal Čiernik21.12.2022., 13:00h

Staroveké nápisy a modlitebné artefakty nájdené vo vnútri 2000-ročnej hrobky v Jeruzaleme dokazujú, že môže ísť o jaskyňu svätej Salome.

Lajkuj Brainee.sk na

Predpokladá sa, že 2000 rokov stará pohrebná jaskyňa nájdená v lese v Jeruzaleme je hrobkou pôrodnej asistentky, ktorá pomáhala pri narodení Ježiša, uvádza Dailymail. Vykopávky odhalili nápisy s odkazom na Salome, ktorá mala byť pôrodnou asistentkou Márie. Izraelský pamiatkový úrad (IAA) oznámil len niekoľko dní predtým, ako kresťanský svet oslavuje narodenie Krista, že rytiny v starovekej gréčtine a arabčine sú dostatočnými dôkazmi toho, že skutočne ide o jaskyňu svätej Salome.

Tím objavil v okolí jaskyne aj pozostatky obchodov z ôsmeho a deviateho storočia, v ktorých sa predávali olejové lampy používané pri modlitbách. Pred jaskyňou zase našli stovky kompletných ale aj rozbitých lámp, ktoré dokazujú, že jaskyňa bola miestom uctievania. „Veríme, že sem znovu prídu pútnici, zapália si olejovú lampu a jaskyňu znovu využijú na modlitby,“ povedal archeológ IAA Zvi Firer.

Úloha Salome ako pôrodnej asistentky pri Kristovom narodení je opísaná v evanjeliu svätého Jakuba. Jeho evanjelium, ktoré je staroveké nekánonické, je evanjeliom z detstva z druhého storočia, ktoré hovorí o počatí Márie, jej výchove a svadbe s Jozefom a o ceste páru do Betlehema, spolu s podrobnosťami o Ježišovi ako malom chlapcovi. Existuje asi stotridsať gréckych rukopisov obsahujúcich Jakubovo evanjelium, ale väčšina z nich pochádza z desiateho storočia alebo neskôr. Autor „Jakub“ je v Novom zákone uvedený ako Ježišov nevlastný brat, teda syn Jozefa a jeho prvej manželky.

image

Ako sa nad Betlehem dostala kométa a pod stromček darčeky?

Podľa kresťanskej tradície bola Salome pôrodná asistentka z Betlehema, ktorá bola povolaná zúčastniť sa ako druhá pôrodná asistentka na narodení Ježiša. Jej meno bolo potom niekoľkokrát zobrazené, pričom Mária povedala Salome, aby nikomu nehovorila o Ježišovi, až kým nevstúpi do Jeruzalema.

image

Svätci, démonické monštrá a krvilačné bytosti. Predchodcovia Santa Clausa ti nedovolia zaspať

Vykrádači hrobov objavili hrobku v roku 1982 a ukradli sarkofág. O dva roky neskôr sa uskutočnili formálne vykopávky. Jaskyňa pozostáva z niekoľkých komôr s viacerými vytesanými pohrebnými výklenkami a rozbitými kostnicami (kamennými schránkami), ktoré dosvedčujú židovský pohrebný zvyk. „Súdiac podľa krížov a desiatok nápisov vyrytých na stenách jaskyne v byzantskom a ranom islamskom období bola kaplnka zasvätená posvätnej Salome,“ uviedla IAA vo vyhlásení.

image

Priťahoval dobrodruhov aj nacistov. Svätý grál je najhľadanejším artefaktom sveta, je však skutočný?

Archeológovia tiež odkryli mozaikovú podlahu vchod do jaskyne a vnútornú kaplnku. „Nádvorie a jaskyňa svedčia o tom, že hrobka patrila bohatej židovskej rodine, ktorá investovala veľa úsilia do prípravy jaskyne,“ uviedla IAA. Oznámenie prichádza v čase, keď je kresťanský svet len niekoľko dní od osláv narodenia Ježiša Krista. Najstaršia známa zmienka o pripomenutí si narodenia Krista je v rímskom filozofickom kalendári z roku 354 nášho letopočtu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:46