Nárast v spotrebe antidepresív OECD zaznamenala u všetkých z 24 pozorovaných krajín Európy.Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

Užívanie antidepresív za posledné roky rapídne stúpa: Česi sa umiestnili na popredných priečkach, problém majú aj Slováci

mor27.02.2023., 12:00h

V článku sa dozvieš, ako sa za posledné dve dekády vo vybraných krajinách Európy zvyšovala spotreba antidepresív. Svoju úlohu zohrala aj pandémia.

Lajkuj Brainee.sk na

Celosvetová spotreba antidepresív sa za posledné dve desaťročia výrazne zvýšila, pričom ich najväčšími spotrebiteľmi sú práve Európania. Z údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vyplýva, že užívanie antidepresív sa medzi rokmi 2000 a 2020 v 18 európskych krajinách sa viac než dvojnásobne zvýšilo.

image

Ako vyzeral rok 2022 vo svete zdravotníctva? Kryogenika, spermagedon a banány ničiace rakovinu

Ďalšou oblasťou, na ktorú sa OECD zameralo, bolo zhromaždenie údajov ohľadne nárastu úzkostí a depresie počas pandémie - v tomto smere bol v Európe taktiež zaznamenaný dramatický nárast, ukazujú grafy magazínu EuroNews.

Priemerná spotreba liekov

OECD používa na kvantifikáciu spotreby antidepresív termín „definovaná denná dávka“, teda DDD. V roku 2000 bola priemerná spotreba antidepresív v 18 európskych krajinách 30,5 DDD na tisíc ľudí. V roku 2020 táto spotreba vzrástla na 75,3 DDD, čo je takmer dva a pol násobný nárast. 

Je však spomenúť, že sa za takýmito priemernými hodnotami nachádzajú veľmi odlišné východiská (v rámci jednotlivých krajín). Pre porovnanie, Estónsko malo v roku 2000 len 6,4 DDD na tisíc obyvateľov, kým na Islande to bolo v rovnakom roku až 70,5 DDD. Aj o dvadsať rokov neskôr sa tento údaj medzi krajinami značne líši. V roku 2020 mal Island 153 DDD na tisíc ľudí a Estónsko 37 DDD na tisíc obyvateľov. Priemerná spotreba liekov vo všetkých sledovaných 24 krajinách Európy bola 68 DDD.

image

Tento bežný liek proti bolesti máme všetci doma. Štúdia varuje, že vyvoláva rizikové správanie

Najviac v grafoch skočilo Česko

Najvyššiu priečku v rebríčku spotreby antidepresív obsadil Island; najnižšiu spotrebu týchto liekov si získalo Maďarsko s hodnotou 30 DDD. Ďalšie tri krajiny s najvyššou mierou spotreby antidepresívnych liekov sú Portugalsko so 131 DDD, Švédsko so 105 DDD a Španielsko s 87 DDD.

Najväčší nárast v miere užívania antidepresív za 20 rokov bol pozorovaný v Českej republike, tu spotreba vzrástla o 577 percent. V roku 2000 bola hodnota DDD 10, no o ďalšie dve dekády sa tento údaj znásobil na hodnotu 66. Slovensko na začiatku milénia malo priemernú spotrebu antidepresív na tisíc ľudí 9 DDD a v roku 2020 toto číslo vzrástlo na 48 DDD - jedná sa teda približne o 460 percentný nárast. Slovensko patrí spolu s Českom a Estónskom medzi najvýraznejších skokanov medzi 24 pozorovanými krajinami Európy; pričom v Estónsku bol zaznamenaný 478 percentný nárast, z hodnoty 6 DDD na 37 DDD. 

Spotreba antidepresívnych liekov sa za poslednú dekádu znížila iba v Dánsku; je tak jedinou krajinou, ktorá zaznamenala takýto pokles, a to o 4 percentá. 

Za lieky zo skupiny antidepresív v roku 2020 najviac míňali v Nemecku (783 miliónov eur), Španielsku (626 miliónov eur) a Taliansku 440 miliónov eur. Slovensko za rok 2020 na antidepresíva minulo 13 miliónov a Česko 66 miliónov eur. Najmenej za antidepresíva zaplatili v Litve - 4 milióny eur. 

image

Pozor na tieto lieky, môžu spôsobovať silnú migrénu. Choroba zasahuje do životov miliónov ľudí

Vplyv pandémie na duševné zdravie

Prieskumy zverejnené OECD zistili, že duševné zdravie sa od začiatku pandémie COVID-19 výrazne zhoršilo. Od marca 2020 sa prevalencia úzkosti a depresie zvýšila v 15 vybraných krajinách OECD (Slovensko vybraté nebolo) - značný nárast sa dá vidieť u všetkých pozorovaných krajinách. V Čechách sa prevalencia u ľudí s úzkosťami zdvojnásobila a u ľudí s depresiami strojnásobila. 

Čo sa týka vplyvu na užívanie antidepresív, vplyv pandémie sa nedá jasne určiť, keďže spotreba antidepresív sa za posledných 20 rokov neustále zvyšovala. 

Viac antidepresív = viac šťastia? 

Servet Yanatma, redaktor Euronews, priniesol aj analýzu, v ktorej sa zameral na to, či existuje korelácia medzi nízkou úrovňou užívania antidepresív a pocitom šťastia. Odpoveďou bolo nie. Najlepšie sa to prejavuje na príklade s Islandom, jedná sa o druhú najšťastnejšiu krajinu na svete (údaj z roku 2020 podľa World Happines Report) a má zároveň najvyššiu spotrebu tejto skupiny liekov v Európe. Podovne je na tom Švédsko: to je 6. najšťastnejšou krjainou sveta, zároveň je však čtvrté v miere užívania antidepresív v rámci Európy.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:16