Dron vie zasiahnúť cieľ do vzdialenosti 40 kilometrov vďaka tomu, že ho do vzduchu vystrelí špeciálne zariadenie.Youtube/teletruth/
StoryEditor

Rusi vytiahli kamikadze kaliber. Špeciálne drony nevedia zachytiť, sú účinné aj proti laserovým zbraniam

mor22.11.2022., 10:00h

Rusi majú v rukách vražednú zbraň. Lancet je tzv. dronom kamikadze, teda jeho misie sú samovražedné. Taktiež je prvý svojho druhu, čo sa vie vyhýbať laserovému rušeniu, vďaka čomu je imúnnym voči množstvu iných dronov.

Lajkuj Brainee.sk na

Ešte nie je isté, ako veľmi budú schopné ruské drony obrátiť vojnu v prospech Ruska. Už teraz ale vďaka informáciám z ukrajinského frontu vieme, že im drony spôsobujú značné straty. 

​Ako informuje český portál iDnes.cz, ruský telegram je plný videí, v ktorých vidno ako bezpilotný dron najprv z výšky zameriava tank, potom ho zameriava a následne sa vrhá k nemu dole. Následne prichádza vo videu strih a pozeráme sa na obraz z veľkého celku, kde vnímame len drobnú bielu bodku ako padá k tanku a potom vybuchuje. Videá ukazujú aj ďalšie ciele dronov, ako radary, delostrelectvo, ľahko obrnené vozidlá aj budovy., informuje The EurasianTime.

„Ruské výsadkové vojská s použitím Lancetu zničili tank ukrajinských ozbrojených síl aj s posádkou. Kamera Lancetu zaberá posledné sekundy života nepriateľa, ktorý sleduje prilietajúci ruský kamikaze dron. Ukrajinskí vojaci sa na pravom brehu rieky Dneper pokoja nedočkajú,“ znel komentár prorežimového novinára Andrej Medvedeva.

Drony pod drobnohľadom

Lancet-3, ako sa nazýva model týchto dronov, vyrába Zala a Kalašnikov a už v roku 2019 boli testované v Sýrii. Sú typické hlavne svojimi krídlami, ktoré majú tvar písmena X; dajú sa tiež zložiť a celý dron zbaliť do kufra. Zbrane sa radia k ľahkej munícií a sú vybavené troj kilogramovou, ich celková hmotnosť dosahuje len 12 kilogramov. Ich výdrž dosahuje 40 minút.  Sú schopné zasiahnuť ciele až do vzdialenosti 40 kilometrov. 

Aktuálne sú Lancety prítomné v každej ruskej jednotke po celej Ukrajine a sú ich významnou pomôckou, vďaka ktorej upevňujú svoj vplyv v krajine. Mark Milley, predseda zboru náčelníkov USA, však pred novinármi vyhlásil, že Spojené štáty Ukrajine poskytnú potrebnú podporu protivzdušnej obrany. Do Ukrajiny teda vyslali svoje raketové systémy vzduch-povrch, ktorých účinok na Lancety sa ešte len ukáže. 

image

Drony predstavujú hrozbu najmä pre tanky. 

Valentyn Ogirenko/Reuters

Odolný pancier 

Miguel Miranda, zakladateľ a redaktor 21st Century Asian Arms Race sa vyjadril k materiálom, z ktorých dron vzišiel. "Tie môžu byť odolné voči vysoko energetickým lúčom," povedal pre The Eurasian Times.Tieto lúče, teda lasery, fungujú na princípe zahrievania. Keďže majú vysokú teplotu, pri správnom nasmerovaní lúča na kritické časti zariadení, môžu spôsobiť kritický úder a zariadenie vyradiť z prevádzky. Fungujú na riadené strely ako i na prúdové lietadlá. 

Bývalý bojový pilot IAF Rajiv Tyagi verí, že ochrana pred lasermi, akú deklarujú Rusi, môže byť spôsobená použitím nových materiálov. „Laserové smaženie bude úspešné iba vtedy, kým agresívne drony nezačnú používať zrkadlové povrchy na ich odrážanie,“ povedal Tyagi. Je tiež odborníkom na technológie a softvér, ktorý sa špecializuje na navrhovanie subsystémov, ktoré nahrádzajú staré platformy protivzdušnej obrany.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 02:09