UV žiarenie môže zmeniť DNA.Javi_indy/Freepik
StoryEditor

Chodíš pravidelne na nechty? Maj sa na pozore, vedci zistili, že žiarenie UV lampy môže meniť DNA a zabíjať bunky

Nikola Michalkova21.01.2023., 09:00h

UV svetlo môže spôsobiť viacero problémov, vrátane rakoviny kože. Nová štúdia najnovšie zistila, že môže spôsobiť aj zmenu DNA.

Lajkuj Brainee.sk na

Aj napriek tomu, že je známe, že ultrafialové lúče spôsobujú rakovinu kože pri vysokých expozíciách, vykonalo sa len málo bezpečnostných výskumov na lampách, ktoré sa používajú v kozmetických salónoch na rýchle vysušenie lakov na nechty, píše sa na portáli Science Alert. 

Štúdia UV lámp

Nová štúdia, ktorú viedli výskumníci z University of California San Diego a University of Pittsburgh v Spojených štátoch, odhalila dôkazy o škodách, ktoré by tento zdroj žiarenia mohol spôsobovať rukám. LED sušičky lakov na nechty vyzerajú ako malé soláriá pre ruky.

Používajú UV svetlo na rýchle a čisté vysušenie niektorých typov lakov na nechty. Žiarovka na LED sušičke lakov je ale menej intenzívna a má odlišné UV svetlo ako býva v soláriách, ale tých pár lúčov, ktoré vyžaruje, dokáže veľmi ľahko preniknúť pokožkou s neznámymi následkami.

image

NASA sa obáva, že astronauti vo vesmíre otehotnejú. Nikto nevie, či mikrogravitácia a žiarenie nezabijú plod

Zatiaľ čo predchádzajúce štúdie nepreukázali takmer žiadnu súvislosť medzi týmito zariadeniami a rakovinou kože, nová štúdia zameraná na molekulárnu stránku priniesla nové výsledky. Bioinžinier a hlavný autor štúdie Ludmil Alexandrov pred štúdiou povedal, že „neexistovalo žiadne molekulárne pochopenie toho, čo tieto zariadenia robili s ľudskými bunkami.“ Nové zistenia experimentu naznačujú, že UV svetlo, ktoré sa nachádza v lampách na sušenie lakov, môže spôsobiť poškodenie DNA ľudských a myších buniek. 

Niekoľko percent buniek zomrelo

Na výskum sa použili myšacie a ľudské bunky, ktoré v Petriho miske vložili do zariadenia na dve 20-minútové sedenia, oddelené hodinovou prestávkou. Približne 20 až 30 percent buniek zomrelo. Ak boli bunky vystavené 20 minút denne počas troch dní za sebou, zabilo to až 70 percent exponovaných buniek. Pri jedinej manikúre má človek ruky pod UV svetlom celkovo asi desať minút. 

Bunky, ktoré zostali po celkovej dobe expozície, vykazovali známky poškodenia DNA a mutácie spojené s rakovinou kože. Aj napriek tomu, že výsledky neposkytujú priamy dôkaz zvýšeného rizika rakoviny, naznačujú, že môže existovať podstatná úroveň rizika. Zostáva len určiť, ako často musí niekto navštevovať kozmetický salón, aby sa vystavil nebezpečenstvu.

image

UV žiarenie môže mať riziko rakoviny kože

Brainee x Canva

Jedna z členiek laboratória a prvá autorka štúdie Maria Zhivagui bola výsledkami tak znepokojená, že sa rozhodla prestať s pravidelnou manikúrou s gélovým lakom. „Keď som videla účinok vyžarovaného zariadením na sušenie gélového laku na bunky, a že skutočne mutuje bunky už po jednom 20-minútovom sedení, bola som prekvapená,“ hovorí. 

Zhivagui je veľmi opatrná. Podľa nej možné riziká prevažujú nad výhodami. Ale to, samozrejme, neznamená, že každá žena teraz musí prestať s manikúrou. Riziko vzniku rakoviny kože z UV lámp sa zdá byť veľmi nízke na úrovni populácie medzi osobami mladšími ako 65 rokov. Niektorí vedci tvrdia, že „gélová manikúra má malé alebo žiadne karcinogénne riziko.“

Riziko rakoviny

Ale riziko stále existuje a vedci ho ešte úplne nezavrhli. Znepokojení zákazníci by sa mali pred manikúrou natrieť opaľovacím krémom alebo nosiť rukavice s otvormi na prsty. Dermatologička Melissa Piliang z Cleveland Clinic v roku 2021 varovala, že ľudia, ktorí navštevujú nechtový salón častejšie, môžu čeliť väčšiemu riziku. Ak niekto salón navštevuje len párkrát za rok, nemusí sa báť. Ak ale do salónu chodí každé dva týždne, obavy sú na mieste. 

image

Zabudni na súkromie. Nová metóda na sledovanie ľudí cez stenu je možná len vďaka technológii, ktorú má každý z nás doma

V roku 2009 sa vyskytol prípad dvoch zdravých žien, ktoré pravidelne chodievali na manikúru a v rodine mali históriu rakoviny kože. Napokon sa na ich rukách vyvinula rakovina. Tieto dva prípady podnietili výskumníkov, aby sa aj ďalej zaoberali zdravotnými rizikami UV lámp na sušenie lakov na nechty. 

V roku 2013 výskumníci potvrdili, že dávka žiarenia v UV lampách na nechty bola 4,2-krát silnejšia ako Slnko. Samozrejme, UV žiarenie v lampách na nechty si bude vyžadovať ďalšie výskumy na to, aby si vedci mohli byť istí, či žiarenie skutočne zvyšuje riziko rakoviny kože. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 00:14