Vracanie sa k romantickým spomienkam a nostalgii s bývalým môže byť pre nový vzťah prospešným.Youtube/panáčik-cukríky/
StoryEditor

Máš nový vzťah, no aj tak stále myslíš na ex? Odborníci tvrdia, že to môže byť prospešné

mor18.01.2023., 13:00h

Netráp sa nad tým, že stále myslíš na bývelého alebo bývalú. Výskumníci požiadali dobrovoľníkov, aby sa zamysleli nad šťastnými spomienkami s ex a následne určili spokojnosť s ich súčasným vzťahom. Bola vyššia.

Lajkuj Brainee.sk na

Títo dobrovoľníci tiež povedali, že cítili, že sa osobnostne od ich posledného partnera posunuli vpred. Skrz tento pocit vedia potom viac doceniť svojho súčasného partnera/ku. 

image

Randili v zahraničí: Na stretko v USA išla Lula vyzbrojená nožom a kaserom

Pre väčšinu z nás je lepšie nechať minulosť a spomienky na ex v skrini, šuplíku, aby oko nevidelo a srdce nebolelo. Keď si nájdeme nového partnera, radi sa naväzujeme na nového človeka a ešte väčšmi vytesňujeme z hlavy to, čo bolo. Je to však zdravé a vzťahu s partnerom/kou prospešné? 

Podľa zistení v štúdii výskumníkov z Univerzity v Oklahome je odpoveď iná ako by sa dalo čakať. Vracanie sa do minulosti a spomienok k svojmu bývalému/ej môže naopak napomôcť zlepšiť tvoj aktuálny vzťah. Nemusíš sa teda cítiť previnilo, ak to robíš, v skutočnosti to má pre tvoju psychiku množstvo benefitov. 

Pandorina skrinka

Keď padne téma bývalých partnerov, nejednému zovrie hrudník úzkosťou. Zmienka o bývalom partnerovi v nás môže vyvolávať nepríjemné pocity, poprípade žiarlivosť. Vedci sa zamerali práve na tieto pocity a bližšie skúmali aj trhliny vo vzťahoch, ktoré sú už len spomienkou.

image

Spoznáte pri sebe narcistu? Psychológ odhaľuje najčastejšie znaky, ktoré ho charakterizujú

Výskum z roku 2012 hovorí, že zvýšená túžba po bývalých partneroch viedla k rozpadu aktuálnych vzťahov. Ďalší výskum z roku 2016 zase ukázal, že stýkanie sa s bývalým (za istých okolností) môže mať škodlivé účinky na súčasné partnerstvo. 

Avšak najnovšia štúdia publikovaná v časopise European Journal of Social Psychology sa na našich bývalých romantických partnerov a na to, ako ovplyvňujú tých súčasných, pozerá cez inú optiku. Bola zameraná naopak na potencionálny pozitívny prínos. 

Nie je zlé mať pekné spomienky

Psychológovia vykonali tri experimenty. Dobrovoľníci boli požiadaní, aby miesto oslovenia partnera fyzicky, naňho len mysleli a zamerali sa na nostalgické spomienky s ním. Výskumníci sa ich následne pýtali, ako sú spokojní vo svojom súčasnom vzťahu, aká je ich motivácia zostať v ňom a či pociťujú priťahovanie k svojmu novému partnerovi.

Reflektovanie spomienok na svojho ex bolo pre väčšinu zúčastnených v troch skupinách prospešným. „Nájdite nostalgické spomienky na minulé vzťahy, ktoré ľuďom pripomínajú pozitívnosť romantických vzťahov,“ napísali vedci štúdie pre Daily Mail. „Zistili sme, že to viedlo k zvýšeniu vnímanej kvality súčasných partnerstiev.“

image

Majú silnejší sexuálny pud muži alebo ženy? Veľká štúdia priniesla prekvapivé výsledky

Kto sa nepozrel späť a nepomyslel si: „Okej, neverím tomu, že som to fakt spravil“ alebo „nechápem, ako som s tým človekom mohol chodiť“? Všetci predsa rastieme a učíme sa, a keď v sebe identifikuješ takýto pokrok, je prirodzené, že sa budeš vo svojich budúcich rozhodnutiach cítiť istejšie. To je presne dôvod, prečo výskumníci z tejto štúdie tiež hodnotili, ako ľudia cítili, že sa zmenili od chvíle, keď boli so svojím posledným partnerom.

Sebaobrana vlastnej mysle

Štúdia však nebola bez obmedzení. Uvažovanie o rozchode môže byť pre niektorých veľmi ťažké. „Tieto spomienky môže vyvolať obľúbená pieseň alebo film bývalého milenca či milenky,“ napísali vedci pre The Daily Mail. „Ak bol napríklad rozpad predchádzajúceho vzťahu príliš traumatický, ľudia sa môžu brániť vybavovaniu si nostalgických spomienok.“

Nie je to prvýkrát, čo bola nostalgia identifikovaná ako spôsob, ako zlepšiť kvalitu vzťahov. V januári 2022 bola v časopise Journal of Social and Personal Relationships publikovaná štúdia s názvom „Romantická nostalgia ako zdroj zdravých vzťahov“. Autori štúdie napísali, že nostalgia má psychologické výhody, ale nebolo veľa štúdií, ktoré by skúmali romantickú formu.

image

Expert na randenie o Harrym a Meghan: Po dvoch stretnutiach tam nemohla byť láska, Instagram neukazuje to, kým sme

Výskumníci definovali romantickú nostalgiu ako minulé zážitky zdieľané so súčasným partnerom – takže je to trochu iné ako premýšľanie o spomienkach s bývalým. Napriek tomu odborníci zistili, že keď si ľudia spomenuli na minulé zážitky s partnerom, bolo to spojené s „väčším vzťahovým nasadením, spokojnosťou a blízkosťou“.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 09:55