Nová metóda na sledovanie ľudí cez stenu je založená na WiFiBrainee x Canva
StoryEditor

Zabudni na súkromie. Nová metóda na sledovanie ľudí cez stenu je možná len vďaka technológii, ktorú má každý z nás doma

Nikola Michalkova20.01.2023., 14:00h

Výskumníci vyvinuli spôsob, ako sa dá sledovať pohyb ľudí cez stenu. Stačí na to vraj len WiFi.

Lajkuj Brainee.sk na

Výskumníci z Carnegie Mellon University vyvinuli metódu na zisťovanie trojrozmerného tvaru a pohybu ľudských tiel v miestnosti pomocou WiFi routerov. Použili DensePose, systém, ktorý slúži na mapovanie všetkých pixelov na povrchu ľudského tela na fotografii. DensePose vyvinuli londýnsky výskumníci spolu s výskumníkmi AI z Facebooku, uvádza sa na portáli Vice. 

Odtiaľ podľa nedávno nahranej štúdie, ktorú zverejnili v elektronickom archíve, vyvinuli neurónovú sieť, ktorá dokáže mapovať fázu a amplitúdu (rozkmit, pozn. red.) signálov WiFi odosielaných a prijímaných smerovačmi na súradnice na ľudských telách. 

image

Reálna verzia neviditeľného plášťa z Harryho Pottera? Vďaka vynálezu študentov ťa kamery neodhalia

Roky na tom pracujú

Výskumníci už roky pracujú na možnosti vidieť ľudí bez použitia kamier alebo drahého hardvéru. V roku 2013 tím výskumníkov z MIT našiel spôsob, ako využiť signály mobilných telefónov na možnosť vidieť cez steny. V roku 2018 použil iný tím WiFi na detekciu ľudí v inej miestnosti a preložil ich pohyby do podoby kráčajúcich palíc. 

Vedci z Carnegie Mellon uviedli, že veria, že signály WiFi „môžu slúžiť ako všadeprítomná náhrada“ za bežné RGB kamery, čo sa týka snímania ľudí v miestnosti. Pomocou WiFi prekonáva prekážky, ako je slabé osvetlenie a iné prekážky, ktorým čelia bežné šošovky fotoaparátov. 

image

V roku 2018 použil iný tím WiFi na detekciu ľudí v inej miestnosti a preložil ich pohyby do podoby kráčajúcich palíc.

MIT/Csail

Súkromie

Je zaujímavé, že tento pokrok považujú za pokrok v právach na súkromie. „Okrem toho chránia súkromie jednotlivcov a požadované vybavenie je možné kúpiť za rozumnú cenu,“ píšu vedci. „V skutočnosti má viacero domácností v rozvinutých krajinách WiFi a táto technológia môže byť prispôsobená tak, aby monitorovala blaho starších ľudí alebo len identifikovala podozrivé správanie doma.“

Samozrejme, neuvádzajú, aké podozrivé správanie by to malo zahŕňať, ak sa táto technológia dostane na trh. Ale vzhľadom na to, že spoločnosti ako Amazon sa snažia umiestniť drony s kamerou do domácností, je ľahké predstaviť si, ako rozšírená detekcia ľudí s podporou WiFi môže byť dobrá vec, alebo len ďalším zneužitím celého nášho súkromia. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 00:01