Vedci zistili, že niektoré druhy planktónu sa kŕmia vírusmi.Brainee X Canva/
StoryEditor

Zaskočení zostali aj vedci. Odhalili, čím sa kŕmia niektoré druhy organizmov v oceánoch

mor23.01.2023., 10:00h

Tento špecifický druh planktónu dostal aj svoj vlastný názov - virovore.

Lajkuj Brainee.sk na

Za objavom stojí John DeLong, mikrobiológ z Univerzity v Nebraske v USA, so svojim tímom. V samotnej štúdii sa píše, že vedecký tím narazil na dva druhy planktónu, ktoré sa vírusmi živia. ide o druhy Halteria a Paramecium - tie sa môžu kŕmiť len vírusmi a zároveň prosperovať a reprodukovať sa. 

image

Vedci o krok bližšie k liečbe rakoviny. V terapii používajú niečo, čo mal už takmer každý z nás

A to dáva zmysel. „Vírusy sa skladajú z veľmi výživných látok: nukleových kyselín, množstva dusíka a fosforu,“ povedal DeLong pre New Atlas

„Všetko by ich malo chcieť zjesť, keď je tu toľko organizmov, ktoré žerú všetko, čo sa k nim dostane. Bolo nám jasné, že musí existovať niečo, čo sa živí vírusmi,“ dodal.

DeLong a jeho tím porovnali vývoj populácie Halteria bez toho, aby bola kŕmená vírusmi, a následne so skupinou, ktorá bola kŕmená chlorovírusmi. V druhom prípade populácia Halterie vzrástla a počet vírusov klesol.

Prečo konzumovať vírusy?

Vírusy sú všadeprítomné a tvoria veľkú súčasť životného prostredia. Vedci, ktorí skúmali planktón, ktorí sa nimi živí, však tento jav testovali so špecifickým vírusom, a to chlorovírusom.

Tento typ vírusu je rozšírený najmä v sladkých vodách s riasami. Výskumníci skontrolovali „trofický vzťah“ – týkajúci sa potravinovinového reťazca – spôsobom, že nechali DNA vírusov fluoreskovať. Vakuoly (niečo ako žalúdky) planktónu následne začali taktiež svietiť, takže vedeli, že sa nakŕmili vírusmi.

image

Dávaš pusu svojmu psovi na ňufák? Už to radšej nerob, dôsledky môžu byť katastrofálne

Ak je Halteria prvou objavenou virovornou baktériou, pravdepodobne nie je jedinou, pretože ešte neboli objavené milióny ďalších druhov. Z vedeckého hľadiska ide o prvé organizmy, ktoré sa dokázateľne vírusmi živia. To mení aj náhľad, aký sme doteraz na vírusy mali: Od pôvodcov patogénov až po kľúčové prvky potravinovej siete. Mohlo by to tiež zmeniť spôsob, akým hodnotíme uhlíkový cyklus, ktorý môžu vírusy taktiež masívne ovplyvniť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 20:42