Ilustračná snímka. Pexels
StoryEditor

Majú silnejší sexuálny pud muži alebo ženy? Veľká štúdia priniesla prekvapivé výsledky

pc03.12.2022., 10:00h

Zaujímavosťou je, že zistenie bolo konzistentné naprieč krajinami, vekovými skupinami, etnikami alebo sexuálnymi orientáciami.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci preskúmali 211 štúdií, ktoré boli publikované po roku 1996. Dokopy sa ich zúčastnilo 621-tisíc ľudí, ktorí mali viac ako 14 rokov. Autori najnovšieho výskumu dospeli k záveru, že mužská sexuálna túžba je silnejšia ako ženská. Zistenia boli nedávno publikované v Psychological Bulletin, píše portál Medical Xpress

Univerzálny vzorec? 

Julius Frankenbach a Malte Friese analyzovali spôsob, akým bola každá predošlá štúdia vykonaná. Po zohľadnení niektorých rozdielov dospeli k záveru, že mužská sexuálna túžba je silnejšia ako ženská. Muži nielenže častejšie premýšľajú o sexe, dokonca aj viac masturbujú.

„Prekvapilo nás, že toto zistenie bolo konzistentné naprieč krajinami, vekovými skupinami, etnikami alebo sexuálnymi orientáciami. Zdá sa, že ide o univerzálny psychologický vzorec,“ uviedol vedúci autor štúdie Julius Frankenbach.

image

Orálny sex pred návštevou zubára? Dávaj si pozor, vraj to dokáže zistiť

Možné odchýlky 

Sex je však citlivou témou, a preto výskumníci zvažovali aj to, že výpovede zúčastnených nemuseli byť úplne presné. Ďalšie odchýlky môže spôsobovať to, že muži uviedli, že mali viac sexuálnych partneriek.

Podľa Frankenbacha možno celkový stupeň, v ktorom sa sexuálna túžba líši podľa pohlavia, porovnať so štandardnými rozdielmi medzi mužskými a ženskými telami, pričom „rodový rozdiel v sexuálnom pude sa zhruba rovná rodovému rozdielu v telesnej hmotnosti“.

Výskum zároveň poukázal na isté výnimky. Frankenbach skonštatoval, že 24 až 29 percent žien má vyššiu sexuálnu túžbu ako „priemerný“ muž. Zistenia boli nedávno publikované v odbornom časopise Psychological Bulletin.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. apríl 2024 19:59