V Čechách budú poisťovne hradiť cenu liekov na covid-19.Unsplash/towfiqu Barbhuiya/
StoryEditor

Česi budú mať lieky proti covidu na predaj v lekárňach. K antivirotikám sa dostane každý

iDnes.cz31.12.2022., 16:00h

Lieky s antivirotikami proti chorobe covid-19 - paxlovid a lagevrio, budú od januára v Česku k dispozícii vo všetkých lekárňach. Lekári ich tiež novo budú môcť predpísať na elektronický recept, uviedlo ministerstvo zdravotníctva ČR v tlačovej správe.

Lajkuj Brainee.sk na

„Vďaka vydaným opatreniam bude možné uhradiť tieto liečivé prípravky z verejného zdravotného poistenia pri výdaji v ktorejkoľvek lekárni, a to na základe bežného elektronického receptu vystaveného ošetrujúceho lekára,“ uviedol v tlačovej správe ministerstva zdravotníctva Vlastimil Válek, píše sa na webe iDnes.cz.

image

Covid znovu udrel. V uzavretom meste dochádzajú zásoby liekov a jedla

Paxlovid a lagevrio sú antivírusové lieky vyvinuté proti covidu-19 vo forme tabliet, určené najmä na liečbu v domácom prostredí. Ich podanie má podľa ministerstva zamedziť rozvoju ťažkej formy choroby a potreby hospitalizácie u rizikových pacientov.

Doteraz museli lekári predpísať liek na papierový doklad, pretože nebol hradený z verejného zdravotného poistenia. Vyzdvihnúť ho potom bolo možné len v nemocničných lekárňach, od 1. januára 2023 ho však budú môcť objednať všetky lekárne.

Možnosť stanoviť cenu a úhradu z verejného zdravotného poistenia mimoriadnym opatrením má ministerstvo od začiatku tohto decembra, kedy nadobudla platnosť novela zákona o liečivách. Výnimočne sa to dá urobiť u liekov, ktoré sú významné z hľadiska ochrany verejného zdravia.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:22