V Argentíne je záhadná plávajúci ostrov, ktorý sa otáčaTwitter/catasach/
StoryEditor

Mysteriózny kruhový ostrov sa vznáša a otáča. Nikto si túto záhadu nevie vysvetliť

Michal Čiernik13.12.2022., 14:00h

Takmer dokonalý kruhový ostrov v Argentíne nedá vedcom spávať. Môžu za jeho pohyb podvodné prúdy alebo niečo iné?

Lajkuj Brainee.sk na

Nápadný ostrov sa nachádza v Parque Nacional Ciervo de los Pantanos v Argentíne. V priemere meria takmer 120 metrov a má takmer dokonalý kruhový tvar. Kus zeme plávajúci na svojej osi pripomína fázu ubúdajúceho mesiaca, uvádza Unilad.

El Ojo nie je prvým plávajúcim ostrovom, ktorý sa objavil na celom svete. Iné národy vrátane Fínska, Turecka, Talianska, Rumunska a Ukrajiny sú domovom podobných ostrovov. Tento je však výrazne odlišný vďaka svojej nepretržitej rotácii.

Tento fenomén, ktorý miestni obyvatelia poznajú ako „El Ojo“, čo znamená „Ostrov očí“, údajne objavil argentínsky filmár Sergio Neuspiller. Režisér hľadal miesto, kde by mohol nakrútiť svoj film o paranormálnych aktivitách, keď našiel ostrov v delte v parku.

image

Legendárny moreplavec Magalhães v skutočnosti nevlastní všetky zásluhy, ktoré sa mu pripisujú. Toto si o bádateľovi zrejme nevedel

V tom čase si nebol vedomý, že ostrov sa pomaly otáča, a zistil to až vtedy, keď sa vrátil na miesto krátko po svojej prvej návšteve a videl, že sa ostrov otočil. Pohyby ostrova je možno sledovať aj na satelitných snímkach Google, ktoré boli nasnímané v rôznych časoch. Tieto záznamy tiež ukazujú, že ostrov sa nachádza v delte Paraná v Argentíne asi hodinu jazdy od Buenos Aires, už od roku 2003, čo znamená, že tam je už takmer 20 rokov.

image

Konzervatívni a nudní Briti? Asi ťažko. Už v stredoveku mali umelé ostrovy, na ktorých žúrovali

Predpokladá sa, že ostrov Eye Island bol vytvorený jedinečnými prúdmi, ktoré umožňujú ostrovu byť v neustálom pohybe. V roku 2016 začal Sergio Neuspiller získavať finančné prostriedky, aby zistil, čo sa skrýva za týmto fenoménom. Rozhodol sa vyzbierať 50 000 dolárov, aby zistili, či to skutočne môžu byť prúdy ktoré hýbu úžasným ostrovom. Juhoamerickému filmárovi sa však nepodarilo získať dostatok financií. Preto mysteriózne pohyby ostrova ostávajú stále záhadou.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 20:50