Ilustračná snímka.Pexels/Edu Carvalho
StoryEditor

Dokážeme žiť večne? Štúdia priniesla zaujímavé výsledky, odhalila maximálny vek, ktorého sa môžeš dožiť

pc17.07.2022., 16:00h

Zatiaľ čo odborníci z oblasti biológie a biofyziky sa spoliehali na aplikáciu vybavenú umelou inteligenciou, štatisti zozbierali údaje 75-tisíc ľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak by si chcel žiť večne, nepotešíme ťa. Hoci sa priemerná dĺžka života v jednotlivých krajinách líši, existujú isté limity. Tím vedcov na základe výpočtov zistil, aká je maximálna možná dĺžka ľudského života. Informoval o tom portál LadBible.

Spoliehali sa na aplikáciu vybavenú umelou inteligenciou

Odborníci z oblasti biológie a biofyziky použili aplikáciu vybavenú umelou inteligenciou, ktorá spracovala údaje státisícov dobrovoľníkov. Zamerali sa pritom na dva kľúčové parametre – životný štýl ľudí a to, ako ich telá reagujú. „Ľudské telo úplne stráca odolnosť a schopnosť regenerácie medzi 120 až 150 rokom života,“ citoval slová vedca Tima Pyrkova, hlavného autora štúdie, portál Daily Mail.

image

Ako vznikajú zážitky na prahu smrti? Vedci vysvetlili, čo stojí za mysterióznymi javmi

Výsledky sa líšia

Výskum, ktorý realizovali vedci v Holandsku, zas prišiel s inými výsledkami. Maximálny vek, ktorého sa ženy môžu dožiť, je 115,7 rokov. U mužov je to o čosi menej, konkrétne 114,1 rokov. Uviedol portál Independent.

Štatisti na univerzitách v Rotterdame a Tilburgu v tomto prípade študovali údaje 75-tisíc ľudí, ktorí umreli v Holandsku za posledných 30 rokov. „Aby bolo jasné, nejde o očakávanú dĺžku života, ale o určenie toho, ako dlho môže jednotlivec žiť, keď sa o seba stará,“ citoval slová profesora Johna Einmahla portál Medical Express.

Priemerná dĺžka dožitia sa v jednotlivých krajinách líši, pričom celosvetový priemer je 73,3 roka. Najvyššieho priemerného veku sa podľa portálu LadBible dožívajú Japonci, najnižšieho zas obyvatelia Stredoafrickej republiky.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 11:15