Sarco
StoryEditor

Dôstojný odchod pre tých, ktorí už nechcú žiť. Švajčiarsko schválilo komoru na asistovanú samovraždu

kam07.12.2021., 15:00h
Samovražedná komora vzbudzuje rešpekt aj kontroverziu. Švajčiarsko ju na trh uvedie už na budúci rok.
Lajkuj Brainee.sk na

Nezisková organizácia Exit International sa venuje presadzovaniu asistovanej samovraždy a eutanázie. Keďže si tento kontroverzný proces odchodu zo sveta stále vyžaduje prítomnosť lekára, organizácia sa rozhodla vytvoriť samovraždenú komoru, ktorá by ich mohla z procesu vynechať.

Má názov Sarco a vyrobili ju na 3D tlačiarni, informuje Swiss Broadcasting Corporation. Nejde pritom o žiadne sci-fi. Švajčiarsko, jedna z mála krajín, ktoré podporujú samovraždu za asistencie lekára, totiž potvrdilo zákonné regulačné schválenie. Samovražedná komora má byť v krajine na trh uvedená už budúci rok.

Sarco umožňuje pacientom pohodlne ležať vo vnútri. Keď sú pripravení zomrieť, jednoducho stlačia tlačidlo, ktoré naplní komoru plynným dusíkom. Výsledkom toho bude podľa neziskovej organizácie bezbolestná smrť do 30 sekúnd spôsobená nedostatkom kyslíka do 30 sekúnd.

„Neexistuje žiadna panika a žiadny pocit dusenia,” povedal Dr. Philip Nitschke, zakladateľ Exit International. Veľkou výhodou je, že komoru je možné jednoducho previezť na rôzne miesta. Vďaka tomu si budú môcť pacienti sami vybrať, kde chcú zomrieť - doma či na obľúbenom mieste.

Komora na asistovanú samovraždu Sarco

​Momentálne je na eutanáziu vo Švajčiarsku potrebné, aby lekár potvrdil pacientov duševný stav. Pokiaľ je všetko v poriadku, podá človeku pentobarbital sodný, ktorý človeka usmrtí v priebehu dvoch až piatich minút. Demedikalizáciou tohto procesu má byť online test mentálnej kapacity, o ktorý sa postará umelá inteligencia.

Ak test človek zvládne, podľa Exit International sa automaticky vygeneruje kód, ktorý umožňuje prístup k Sarco. Táto časť procesu je však zatiaľ stále v štádiu konceptu. „Chceme z procesu odstrániť akýkoľvek druh psychiatrickej kontroly a umožniť jednotlivcovi, aby sám kontroloval metódu,” povedal Nitschke.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:18