BitcoinReuters/Dado Ruvic
StoryEditor

11 196 rokov väzenia. Zakladateľ burzy kryptomien dostal za podvody bizarný trest, pôvodne mal dostať o 30-tisíc rokov viac

TASR08.09.2023., 14:00h

Zakladateľa tureckej burzy kryptomien Faruka Fatiha Özera a jeho dvoch bratov odsúdili na 11 196 rokov väzenia za finančné podvody, pranie špinavých peňazí a založenie zločineckej organizácie, oznámila v piatok turecká tlačová agentúra Anadolu.

Lajkuj Brainee.sk na

Prokurátori pôvodne požadovali pre tohto bývalého riaditeľa platformy na obchodovanie s kryptomenami Thodex 40 562 rokov vo väzení. Özer na súde uviedol, že „ak by zosnoval zločineckú organizáciu, nekonal by takto amatérsky”.

image

Kryptoburza žene omylom poslala 10,5 milióna dolárov. Mesiace si to nikto nevšimol, ona zatiaľ veselo míňala peniaze

Jeho dvaja bratia, Serap a Guven, dostali po krátkom súdnom procese vo štvrtok rovnaký trest. Özer ušiel z Turecka v apríli 2021. Zadržali ho minulý rok v Albánsku na základe medzinárodného zatykača vydaného Interpolom. Celkovo mali bratia Özerovci spôsobiť svojim klientom škodu v hodnote 356 miliónov lír (viac než 12 miliónov eur).

Turecko je známe udeľovaním mimoriadne vysokých trestov odňatia slobody, pripomína AFP. Tie sa zintenzívnili po zrušení trestu smrti v roku 2004, ktorý mal napomôcť pri snahe tejto krajiny vstúpiť do Európskej únie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 17:31