Na snímke predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina) Jaroslav Novák/Tasr
StoryEditor

Bizarné rozuzlenie incidentu v parlamente. Žiadny hackerský útok, káble poprehadzoval niekto z poslancov

TASR02.11.2022., 13:33h

Schôdza Národnej rady SR, ktorú minulý týždeň prerušili pre kybernetický incident, bude pokračovať v utorok 8. novembra od 9.00 h. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár na stredajšej tlačovej konferencii.

Lajkuj Brainee.sk na

Dodal, že v tejto súvislosti už podali trestné oznámenie a polícia vyšetruje, či incident spôsobila nedbanlivosť alebo úmysel. „Je tam trestné oznámenie, polícia to vyšetrí,” podčiarkol Kollár. Uvidí sa, či pôjde o priestupok, trestný čin a aký bude ďalší postup. Podľa jeho slov incident spôsobil jeden z poslancov, nechcel však povedať meno ani to, či je z koalície alebo opozície.

K problému došlo v miestnosti kultúrneho výboru. Z jeho pohľadu však nešlo o úmysel. Šéf parlamentu priblížil, že problém sa začal o 10.43 h vo štvrtok (27. 10.), teda ešte pred hlasovaním, a následne začali kolabovať jednotlivé systémy.

image

Ukrajinskí hackeri si vytvorili profily atraktívnych žien. Ruskí vojaci im bezhlavo zdieľali svoju polohu

Banalita zablokovala celý parlament

„Vo vnútornom segmente počítačovej siete bola identifikovaná nadmerná neželaná komunikácia. Prejavovalo sa to vysokým zaťažením systémových zdrojov na úrovni CPÚ na jednotlivých počítačoch,” uviedol Kollár a priblížil ďalšie technické parametre incidentu. Deklaroval, že v NR SR budú aplikované všetky odporúčania Najvyššieho bezpečnostného úradu (NBÚ).

Podľa vlastných slov si dal Kollár vypracovať správu, prečo nebol chránený ten konkrétny bod, na ktorom problém nastal. Pýta sa, ako je možné, že takáto banalita zablokovala celý parlament a priebeh schôdze. Po vyhodnotení situácie zaujme stanovisko. Ak sa potvrdí úmysel, nevylúčil vyvodenie zodpovednosti.

image

Deň otvorených dverí v NR SR

Pavol Funtal/

Kollár zároveň odmieta konšpirácie SaS, že koalícia nemala dostatok poslancov, a preto sa schôdza prerušila. Tvrdí, že vo štvrtok mali v pléne počty na to, aby im návrhy prešli. „Toto by som očakával od inej strany, nie od SaS,” povedal. Podotkol, že SaS síce namieta blokovania schôdzí, no sama to občas robí.

Množstvo zákonov

Čo sa týka ďalšieho priebehu schôdze, v parlamente budú simulovať hlasovania a kontrolovať, či všetko funguje a či nikde nedochádza k podobným problémom. Pri hlasovaní v utorok dajú po hodine prestávku. Kollár ozrejmil, že zákonodarcovia musia byť pozorní, pretože ich čaká množstvo zákonov a hlasovaní.

image

Igor Matovič nesúhlasí s registrovanými partnerstvami. Touto cestou sa nevydáme, tvrdí

Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) zdôraznil potrebu preskúšať systém. Argumentuje schvaľovaním závažných zákonov, ako napríklad štátny rozpočet.

Schôdzu NR SR prerušili vo štvrtok (27. 10.) pre technické problémy. Kollár hovoril o závažnom kybernetickom incidente. Počas dňa mali poslanci odhlasovať desiatky návrhov zákonov, ktoré už prerokovali. Niekoľko dní sa totiž plénum venovalo len prerokúvaniu návrhov a poslanci nehlasovali.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 08:08