Omega-3 mastné kyseliny totiž dokážu v tele pacienta zvýšiť schopnosť bunkových membrán brániť sa zápalu, uvádza web českej televízie ČT24. Rozdiel v reakcii organizmu vybaveného dostatkom omega-3 mastných kyselín na napadnutie vírusom SARS-CoV-2 môže dokonca zachrániť život pacienta, ukázala česká štúdia, ktorá sa venovala prevencii chronických zápalov.
Štúdia vznikla v spolupráci medzi Centrom zdravia, výživy a potravín Štátneho zdravotného ústavu a Fakultnej nemocnice Brno. Jej autori vychádzali z dlhodobého poznatku, že strava väčšiny českej populácie má nedostatok protizápalových živín, teda má nízky obsah omega-3 a vysoký obsah omega-6 nenasýtených mastných kyselín.
„Ak v Česku zomrelo na covid-19 asi 30-tisíc ľudí, mohlo teoreticky ťažkú pneumóniu prežiť cez 5-tisíc z nich - keby dodržiavali nutričné odporúčania a ich telá netrpeli nedostatkom omega-3 mastných kyselín. Početne ide o celú populáciu kúpeľného mesta Luhačovice. Je potrebné sa nad touto realitou zamyslieť,“ prirovnal zistenia štúdie k reálnej situácii vedúci projektu a vedúci Centra zdravia, výživy a potravín Štátneho zdravotného ústavu Jiří Ruprich.
Ako vyzeral výskum
Pacientov s koronavírusom v rámci štúdie na začiatku hospitalizácie s infekciou covid-19 boli v rámci štúdie rutinne analyzovali. Prešli si asi pätnástimi laboratórnymi parametrami, pričom odborníci sledovali asi dvadsať mastných kyselín, ktoré sú najviac obsiahnuté v bunkových membránach. Tie hrajú zásadnú úlohu v rozvoji primárnych zápalov. Podarilo sa zhromaždiť a analyzovať 217 vzoriek krvi pozitívnych pacientov na koronavírus, z ktorých nakoniec podmienkam praktického výskumu vyhovelo 160.
Dostatok omega-3 mastných kyselín (EPA, DHA, DPA) pomáha membránam buniek v ľudskom tele, aby boli odolnejšie voči zápalu, ktorý vyvolá útok vírusu, a to predovšetkým na úrovni pľúc. Štúdia preukázala zásadný rozdiel medzi odolnosťou buniek v tele osôb s dostatkom a naopak nedostatkom omega-3. Počiatočný stav mastných kyselín v membránach pacientov na začiatku hospitalizácie bol následne zrovnaný so zdravotným vývojom pacienta (preživší verzus zosnulí). Mastné kyseliny odrážajú stav výživy za posledné dva až štyri mesiace. Ľudia, ktorí mali v tele viac omega-3 mastných kyselín, mali vyššiu šancu vírus poraziť.
Prevencia aj proti depresiám
Štúdia štatisticky potvrdila hypotézu, že vyššia percentuálna hodnota omega-3 viedla k nižšej úmrtnosti u pacientov s covid-19, ktorí majú pneumóniu. Tieto mastné kyseliny sú obsiahnuté najmä v tučných rybách ako napríklad losos, makrela či sardinky. Nachádzajú sa ešte v niektorých ďalších potravinách. Pokiaľ ryby neobľubuješ, môžeš jesť rybí olej, ktorý sa predáva v mnohých variantoch a je bežne dostupný v lekárňach ako doplnok výživy. Odporúčaná denná dávka je potom uvedená na každom konkrétnom potravinovom doplnku.
Tieto zistenia teda potvrdili význam dostatku omega-3 mastných kyselín pre schopnosť ľudského tela bojovať so zápalmi. Išlo o pilotnú štúdiu, teda na relatívne malej vzorke pacientov, ale jej výsledky sú úplne zrejmé.
Podobné výsledky navyše už majú aj dve zahraničné pracoviská - v USA a v Španielsku. Tiež tam potvrdili, že vyšší obsah omega-3 mastných kyselín v membránach buniek môže predchádzať kritickým stavom aj úmrtiam u pacientov s covidom. Nejde pritom len o koronavríus. Veda ukazuje, že vyššie hodnoty omega-3 mastných kyselín v tele majú celkovo pozitívne ďalekosiahle dopady na zdravie organizmu, od prevencie kardiovaskulárnych ochorení až po depresie.