Po boku ukrajinských vojakov budú bojovať nové roboty.X/Frontukrainian, Dronesdeguerra/
StoryEditor

Po boku ukrajinských vojakov budú bojovať nové roboty. Dokážu strieľať z guľometu, či vysádzať míny

Michal Čiernik31.05.2024., 14:30h

Prvé testovacie roboty boli na fronte vyskúšané už na začiatku roka. Po sľubných výsledkoch a hlavne početnej prevahe nepriateľa sa ukrajinská armáda rozhodla stroje začať vyrábať a posielať do boja hromadne.

Lajkuj Brainee.sk na

Keďže je koniec krvavej vojny na Ukrajine v nedohľadne, armáda našich východných susedov, v snahe znížiť počet ľudských obetí, posiela na front nové roboty.

image

Prvá vojenská stíhačka riadená výlučne umelou inteligenciou vzlietla k oblohe. V radoch expertov vyvolala obavy

Poskytnú logistickú podporu, prieskum bojiska, priamy boj a dokonca aj sebaobetovanie v tých najnebezpečnejších misiách.

Riešenie proti presile

Ivan Stupak, bývalý dôstojník Bezpečnostnej služby Ukrajiny a teraz poradca parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť, obranu a spravodajstvo, pre Metro.co.uk povedal, že ukrajinskí vojaci a dobrovoľníci čelia prehlbujúcim sa problémom na frontovej línii s početnou presilou nepriateľa. Ruská populácia 144 miliónov oproti 37 miliónom na Ukrajine poskytla Putinovi vo vojne neporovnateľnú výhodu.

Stupak dúfa, že roboty poskytnú Ukrajine ďalšiu výhodu, rovnako ako námorné a letecké drony. „Nie sme schopní vyrobiť žiadne tanky. Naše zariadenia v Charkovskej oblasti boli zničené. Tak sme začali experimentovať najprv s leteckými a námornými dronmi a najnovšie sme sa zamerali na pozemné drony,“ vysvetlil Stupak.

Na začiatku bolo ich úlohou pomáhať zdravotníkom pri evakuácii zranených na bojisku a zbierať telá zabitých. „Potom sme ich začali používať na kladenie mín,“ vysvetlil Stupak. Teraz ukrajinská armáda predstavila tri druhy nových pozemných robotov, ktoré majú komplexne pomôcť vojakom na fronte.

Bojové roboty

Ukrajinským ministerstvom obrany boli schválené štyri modely bojových robotov – SHABLYA M2, LYUT, MOROZ a D-11. Sú vybavené guľometmi PKT a PKM s kalibrom 7,62 milimetrov a guľometmi NSVT a M2 Browning kalibru 12,7 milimetrov.

Takéto roboty dokážu zasiahnuť ciele na vzdialenosť väčšiu ako 1,5 kilometra a niektoré sú vybavené termografickými kamerami pre nočný boj.

image

Takéto roboty dokážu zasiahnuť ciele na vzdialenosť väčšiu ako 1,5 kilometra a niektoré sú vybavené termografickými kamerami pre nočný boj.

X/United24/

Okrem toho sú tieto roboty, vyzerajúce ako detské autíčka na diaľkové ovládanie, kompletne opancierované, aby prežili streľbu z ručných zbraní. Ďalšou extrémnou výhodou je až trojkilometrová vzdialenosť, z ktorej operátori môže tieto stroje ovládať. „Hlavnou stratégiou je použiť tieto roboty, aby sa dostali čo najbližšie k ruským pozíciám a potom na nich začali strieľať z guľometov namontovaných na vrchu," povedal Stupak.

„Je to skvelý nápad. Problémom je, že Ukrajina v núdzovom režime nie je schopná vyrobiť toľko týchto bojových robotov. Navyše, veľa dielov sa vyrába v Číne, takže preprava niektorých z nich môže byť náročná,“ vysvetlil.

Kamikadze roboty

Takzvané kamikadze roboty (ARK 1) sú určené na ničenie cieľov – predovšetkým nepriateľských obrnených vozidiel na bojisku.

Môžu niesť až dve protitankové míny TM-62 alebo až 40 kilogramov užitočného zaťaženia a zrýchliť až na rýchlosť 25 kilometrov za hodinu.

image

Takzvané kamikadze roboty (ARK 1) sú určené na ničenie cieľov – predovšetkým nepriateľských obrnených vozidiel na bojisku.

X/United24/

Roboty RATEL S dokážu na diaľku klásť míny za nepriateľskými pozíciami priamo v logistických trasách. Medzitým ich operátori sídlia asi 5,5 kilometrov ďaleko.

Logistické roboty

Logistické roboty Volia-E (Will-E), Ratel H, Termit, Rys Pro (Lynx Pro), KNLR-E ​​a Sirko-S1 majú za úlohu priniesť muníciu alebo iné potrebné zásoby na vojenské pozície. Odniesť z bojiska zranených či mŕtvych a dokonca pomáhajú aj pri prieskume či odmínovaní.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. júl 2024 13:45