OSN varuje pred umelou inteligenciou.Brainee/Canva/
StoryEditor

OSN varuje pred umelou inteligenciou. Vydala prvý globálny dokument o tom, ako zaobchádzať s AI

iDnes.czČTK22.03.2024., 15:00h

Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok jednomyseľne prijalo prvú globálnu rezolúciu o umelej inteligencii (AI). Štáty nabáda k ochrane ľudských práv, ochrane osobných údajov a monitorovaniu rizík spojených s umelou inteligenciou, napísala v piatok agentúra Reuters, podľa ktorej však rezolúcia nie je právne záväzná.

Lajkuj Brainee.sk na

„Dnes všetkých 193 členov Valného zhromaždenia OSN prehovorilo jedným hlasom a spoločne sa rozhodli riadiť umelú inteligenciu namiesto toho, aby ju nechali riadiť nás,“ uviedla veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

image

Krajne pravicová umelá inteligencia dobýva internet. Na jej čele stojí chatbot s Hitlerom, Stalinom či bin Ládinom, s ktorými si môžeš pokecať

Práve USA rezolúciu predložili. „Nevhodný alebo zlovoľný dizajn, vývoj, nasadenie a používanie systémov umelej inteligencie predstavujú riziká, ktoré by mohli ohroziť ochranu, podporu a užívanie ľudských práv a základných slobôd,“ uvádza sa okrem iného v prijatom dokumente.

Usmernenie AI 

Rezolúcia je podľa Reuters ďalšou z radu iniciatív, ktorými sa vlády po celom svete snažia usmerniť vývoj umelej inteligencie v obavách, že by mohla byť zneužitá na narušenie demokratických procesov, podvodom alebo by mohla viesť k zániku mnohých pracovných miest.

Text tiež vyzýva členské štáty a iné subjekty, aby nepoužívali systémy umelej inteligencie, „ktoré nemožno prevádzkovať v súlade s medzinárodnými normami v oblasti ľudských práv.“ Upozorňuje tiež na "rôznu úroveň" technologického rozvoja v jednotlivých krajinách a vyzýva na podporu rozvojových krajín.

Okrem nezáväzných odporúčaní sa objavujú aj prvé zákony o používaní AI. Európska únia tento rok dokončila schvaľovanie prvého komplexného súboru takýchto pravidiel na svete, ktorý zavádza klasifikáciu technológií podľa spôsobu použitia a stanovuje rôzne úrovne obmedzení podľa miery rizika. Agentúra AP uvádza, že pravidlá by mohli nadobudnúť účinnosť do konca jari.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 14:02