Prvé inteligentné mesto budúcnosti bude obrovský ľudský experiment.Facebook/Woven City/
StoryEditor

Prvé inteligentné mesto budúcnosti bude obrovský ľudský experiment. Automobilka do neho investovala miliardy eur

Michal Čiernik19.03.2024., 10:00h

Do mesta s výlučne inteligentnými domami a futuristickou infraštruktúrou sa prví ľudia nasťahujú už tento rok. Známa automobilka chce týmto masovým ľudským experimentom otestovať svoje najnovšie technológie.

Lajkuj Brainee.sk na

Mesto budúcnosti v hodnote takmer desať miliárd eur vytvorené pre 2000 ľudí, ktoré bude slúžiť aj ako obrovské laboratórium, je takmer dokončené.

Woven City, ktoré sa rozprestiera na 70 hektároch neďaleko hory Fuji na ostrove japonskom Honshū, nechal postaviť automobilový gigant Toyota.

image

FOTO Autonómne vlaky či luxusné autá poháňané umelou inteligenciou. Českí a slovenskí študenti predstavili v Prahe budúcnosť dopravy

Vytvorenie experimentálneho mesta bolo oznámené len v roku 2021, no jeho prví obyvatelia sa do neho budú môcť nasťahovať už pred koncom roka 2024.

Laboratórium pre autonómne vozidlá

Toyota využije mesto ako živé laboratórium na testovanie prototypov svojich obnoviteľných a energeticky účinných samoriadiacich vozidiel s názvom E-palette. Automobilka plánuje prepojiť inteligentnú dopravu s celou infraštruktúrou mesta, čím chce poskytnúť obyvateľom maximálny komfort.

Mesto bude spočiatku domovom približne 360 ​​obyvateľov, ktorí sa časom zvýšia na hranicu 2000. „Vybudovanie kompletného mesta od základov, dokonca aj v takom malom rozsahu, je jedinečnou príležitosťou na vývoj budúcich technológií vrátane digitálneho operačného systému pre mestskú infraštruktúru,“ prezradil podľa Ladbible prezident Toyoty.

 „Keď sú ľudia, budovy a vozidlá prepojené a navzájom komunikujú prostredníctvom údajov a senzorov, budeme môcť testovať prepojenú technológiu AI vo virtuálnej aj fyzickej sfére, čím sa maximalizuje jej potenciál,“ dodal šéf automobilky.

Okrem toho, že je mesto úplne obnoviteľné a inteligentné domy sú poháňané výlučne vodíkom. Majú byť postavené z dreva v tradičnom japonskom štýle, vďaka čomu ako elegantné, tak aj udržateľné.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:02