Lacné smartfóny s prémiovými funkciamiUnsplash
StoryEditor

Našli sme najlacnejšie smartfóny s prémiovými funkciami drahých modelov. Z tohto zoznamu si vyberie úplne každý

iDnes.czJan Matura01.10.2023., 11:00h

Prémiové smartfóny vedia to, čo lacnejšie prístroje nezvládnu. Rozdiel je v niekoľkých funkciách, ktoré sú doposiaľ vyhradené práve len drahým telefónom. Ale existujú výnimky, ktoré sme sa pokúsili nájsť. Pokiaľ však chceš skutočne ušetriť, musíš si nastaviť priority. Všetko za polovicu nedostaneš, alebo to bude mať háčiky.

Lajkuj Brainee.sk na

Prémiové smartfóny sú prístroje obvykle s cenou nad 800 eur. Pokiaľ opomenieme modely s ohybným displejom, tak prémiové smartfóny môžeme definovať základnou zostavou výbavy: výborný AMOLED displej, výkonný procesor, dostatok pamäte, fotoaparát s optickou stabilizáciou a teleobjektívom a napríklad aj bezdrôtové nabíjanie. V hre sú potom aj ďalšie drobnosti, ktoré zatiaľ v nižších triedach nie sú obvyklé, ako je napríklad podpora eSIM, píše Jan Matura z portálu iDnes.

Pokiaľ chceš celý balíček prémiovej výbavy, tak sa vydaniu vyššej čiastky nevyhneš. Pokiaľ však niektoré funkcie pre teba nie sú kľúčové, tak na trhu existujú modely, ktoré sa v niektorých parametroch prémiovým smartfónom vyrovnajú a stoja niekedy aj výrazne menej. Niekomu potom môže stačiť jediná z prémiových funkcií, potom už je možné ušetriť naozaj dosť peňazí. Samozrejme s tým, že zvyšok výbavy bude viac či menej kompromisný.

image

FOTO Apple predstavil modely iPhone 15, Watch Series 9 aj Ultra 2. Priprav sa na USB-C, lepšie fotografie aj hernú revolúciu

Určitou možnosťou sú aj výpredajové prémiové modely. Opäť budeš musieť v niektorom z parametrov urobiť kompromis, ale celkovo jednoducho dostaneš starší prémiový smartfón. Obvykle u tých starších budeš musieť prehryznúť starší procesor a v starších špecifikáciách budú aj niektoré ďalšie súčasti takého telefónu. Musíme tiež pripomenúť, že sa budeme venovať smartfónom s operačným systémom Android. Ak túžiš po iPhone, tak alternatívu nenájdete, len môžeš voliť lacnejšie staršie modely. V predaji sú aj tie štyri roky staré.

Výkon dostaneš celkom lacno

Aktuálne je najvýkonnejším čipom na trhu u Androidov Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2. Alternatívne podobný výkon dostaneš aj z čipu MediaTek Dimensity 9200, ale ten je na našom trhu k dispozícii len výnimočne. Medzi veľmi výkonné čipy sa radia aj minuloročné snapdragony 8 Gen 1 a 8+ Gen 1, prípadne mediateky 9000 a 9000+. Samozrejme je možné voliť aj slabšie čipy, napríklad Exynos 2200 alebo Snapdragon 888+ sú stále veľmi výkonné procesory a tie tak môžeme zaradiť na spodnú hranu prémiovej triedy.

Najlacnejšie dnes zaobstaráš telefóny s čipom MediaTek 9000. Konkrétne to sú rôzne verzie OnePlus Nord 3 s cenou od 426 eur. Minuloročný Snapdragon 8+ Gen 1 zaobstaráte od 549 eur v Motorole Edge 30 Ultra alebo v Pocu F5 Pro. Vyšší výkon s najnovšími procesormi Dimensity 9200 alebo Snapdragonom 8 Gen 2 nijako lacno nekúpite. Najlacnejšie je s tým druhým Asus Zenfone 10 za približne 700 eur. Ale to sme už na hrane prémiovej triedy.

image

OnePlus Nord 3

OnePlus

Celkovo u procesorov platí, že skôr ako absolútny výkon zohráva väčšiu úlohu odladenie telefónu na tento čip. Novšie sú výhodou, ale v bežnej aj náročnejšej prevádzke nespoznáš rozdiel medzi procesorom s výkonom v AnTuTu tesne pod hodnotou jeden milión alebo 1,3 milióna. V hre sú aj grafické jednotky a aj operačná pamäť.

K pamäti len krátko. Nejde len o kapacitu, ale aj o generáciu použitých pamäťových modulov a ich prenosovú rýchlosť. Ale zhruba platí, že minimom pre prémiové modely je dnes 8 GB operačnej pamäte. To majú dnes skoro všetky telefóny od nejakých 245 eur, takže v tomto smere problém nebude. Ale určite neurobíš chybu s 12GB operačnou pamäťou. Tá užívateľská je potom vyložene na preferenciách, ale 128 GB by sme už pri dobrom mobile nebrali.

Energia – bezdrôtové nabíjanie je luxus

V prípade batérií si všeobecne veľmi vyskakovať nemôžeme. Štandardom sa stala kapacita 5 000 mAh, ktorú však mnohé prémiové smartfóny ani nedosahujú. Skôr sa dnes hrá o rýchlonabíjanie. A ani v tomto smere práve prémiové telefóny nehrajú prím. Také Samsungy radu Galaxy S majú nabíjací výkon 25 W, naopak mnohé celkom lacné telefóny nabiješ pokojne v rade nízkych desiatok minút.

image

Svet sa konečne dozvedel, ako sa hackerovi podarilo vykradnúť zábery GTA 6. Použil techniku za pár desiatok eur

Pokiaľ vezmeme hranicu ultrarýchleho nabíjania 80 W, tak najlacnejšie ho zaobstaráš v modeli OnePlus Nord T2 za 319 eur. A za necelých 400 eur zaobstaráš rekordéra v podobe Infinix Zero Ultra s nabíjacím výkonom 180 W. 

Problém nastane, ak chceš aj bezdrôtové nabíjanie. To síce nájdeme u niektorých celkom lacných pancierovaných smartfónov, ale ich ďalšie parametre sú na míle vzdialené prémiovým smartfónom. Inak je najlacnejším telefónom na trhu s bezdrôtovým nabíjaním trochu fúzatý Samsung Galaxy S20 FE za 400 eur. O niekoľko eur drahší je potom Nothing Phone 1. Bezdrôtové nabíjanie je jednoducho prémiová funkcia.

Musíme pripomenúť, že pri mnohých prémiových telefónoch, typicky pri Samsungoch, nedostaneš v balení nabíjačku. Tú si musíš zaobstarať a je dobré voliť takú, ktorá poskytne výkon podporovaný mobilom. Inak budeš nabíjať veľmi pomaly.

Aký mobil si vybrať, ak ti záleží na fotoaparáte a ktorý smartfón sa pýši prémiovými drobnosťami? To sa dozvieš na ďalšej strane!

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 18:16