Trpíš aj ty Rebecca syndrómom?Pixabay
StoryEditor

Netrpíš vo vzťahu aj ty Rebecca syndrómom? Možno si ho ani neuvedomuješ, všímaj si tieto znaky

Miroslav Kamody20.10.2024., 10:00h

S niečím podobným sa možno stretávaš aj ty. O čo ide a ako proti tomu bojovať?

Lajkuj Brainee.sk na

Obrovské množstvo vzťahov je ovplyvnených niečím, čo sa nazýva „Rebecca syndróm“. Ako píše LadBible, ten dostal meno z románu z roku 1938 o žene, ktorá sa vydala za bohatého muža, ktorý sa zjavne ešte nepreniesol cez svoju mŕtvu manželku.

On a v podstate všetci naokolo si myslia, že prvá manželka bola geniálna a druhá nedokáže vykročiť z tieňa, ktorý za sebou zanechala jej predchodkyňa. A ako sa ukazuje, viac ako polovica vzťahov je ovplyvnená Rebecca syndrómom, pričom ľudia sa snažia vyhnúť sa porovnávaniu s bývalým partnerom svojho partnera.

image

Muž utiekol z násilného toxického vzťahu. Za dva mesiace schudol cez 30 kíl, žena ho nonstop terorizovala

Spätná žiarlivosť

Je to tiež známe ako spätná žiarlivosť, takže môžeš nakoniec pocítiť patologický pocit závisti voči niekomu, koho ani nepoznáš. Aby si sa s problémom vysporiadal, musíš najprv vedieť, že tam je, a ak chceš v sebe rozpoznať príznaky Rebecca syndrómu, budeš sa musieť odosobniť a mať sebavedomie.

Psychologička Louise Goddard-Crawley pre Newsweek povedala  že jedným z hlavných príznakov Rebecca syndrómu bolo „obsedantné zaujatie“ voči ex tvojho partnera či partnerky. Tí, ktorí syndrómom trpia, „neustále premýšľajú o predchádzajúcich romantických alebo sexuálnych vzťahoch svojho partnera“, takže ak sa pri tom pristihnete, môžete ním trpieť aj ty.

Psychologička hovorí, že tvoje žiarlivé správanie sa môže prejavovať určitými spôsobmi, vrátane snahy ovládať partnera alebo sa mu viac dostať do života. „Jednotlivec sa môže zapojiť do kontrolného alebo rušivého správania, ako je kontrola správ svojho partnera alebo snaha izolovať ho od ostatných, v snahe zvládnuť svoju žiarlivosť.”

Ak pri tom pristihneš seba alebo svojho partnera, mali by ste si dať pozor na Rebecca syndróm. Lebo ruku na srdce - ako máš súťažiť s niekým, kto tam ani nie je a robiť zo seba blázna? Doktorka povedala, že spôsob, akým sa môže prejavovať žiarlivosť, je vážna paranoja, ktorá vedie niekoho k „presvedčeniu samého seba, že bývalý partner zostáva hrozbou pre súčasný vzťah“.

image

Vyhorenie ti môže zničiť život aj kariéru. Ako zistiť, či sa k nemu neblížiš a čo robiť, keď si ním aktuálne prechádzaš?

Ako sa tomu vyhnúť

Jedným zo spôsobov, ako sa tomu vyhnúť, je jednoducho nezaradiť tú idiotskú výbavu do svojho nového vzťahu a sústrediť sa na súčasnoť. To sa ľahšie povie, ako urobí, ale ak sa partnera nespýtaš na to, akí boli ich bývalí a bývalé a čo spolu robili, potom nemáš meradlo na to, aby si si predstavili, s čím sa porovnávať. Je však dôležité si pripomínať, že tvoj partner sa rozhodol byť s tebou a nie niekým iným.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. október 2024 10:02