Muž skončil v toxickom násilnom vzťahuPixabay
StoryEditor

Muž utiekol z násilného toxického vzťahu. Za dva mesiace schudol cez 30 kíl, žena ho nonstop terorizovala

Miroslav Kamody19.10.2024., 10:00h

Obeťami násilných vzťahov nie sú len ženy. Britániu šokoval prípad 41-ročného Garetha Jonesa, ktorý v dome svojej partnerky nemohol používať ani záchod.

Lajkuj Brainee.sk na

Nebudeme si klamať, keď sa hovorí o domácom násilí, vo väčšine prípadov je páchateľom muž. To však neznamená, že to nemôže byť aj naopak. Ako píše BBC, svoje by o tom vedel povedať 41-ročný Gareth Jones. V toxickom vzťahu za dva mesiace schudol vyše 30 kíl a jeho, dnes už bývalá, priateľka bola odsúdená na 20 mesiacov väzenia.

Zoznámili sa cez internet v júli 2021. Po štyroch mesiacoch mu žena navrhla, aby sa presťahoval do jej domu a vzdal sa svojho bytu. Polícia v Cheshire v tlačovej správe uviedla, že mu účtovala nájomné za dom – plus spätné nájomné za predchádzajúce časy, keď tam býval – napriek tomu, že nehnuteľnosť vlastnil jej otec.

image

Vytvorili falošný profil 13-ročnej baby. Za stretko ti dám nový iPhone, vypisovali jej predátori

Zničila mu život

Rýchlo ho prinútila, aby si dal všetky svoje osobné veci, ktoré mu nechala v garáži. Platil nájomné 700 libier (840 eur) mesačne a k tomu ešte všetky účty. Odtrhla ho od rodiny a blízkych a postupne začala v domácnosti zavádzať prísne pravidlá, vrátane diktovania jeho osobných návykov. Zakázala mu sa sprchovať, holiť a dokonca používať záchod, uviedla polícia.

Okrem toho mu nikdy nedala kľúč od domu a nesmel v ňom ani zostať sám, a to aj napriek tomu, že pracoval z domu. „Ak chcela ísť von, musel som odísť, aj keď som sa snažil pracovať,” povedal muž. Predtým, ako opustil dom, ho prehľadala, aby si bola istá, že nič nezobral.

„Za trest ma prinútila spať na podlahe bez prikrývok, ak sa jej niečo nedarilo,” povedal Jones pre BBC a polícia dodala, že nechala otvorené aj okná. Priznal aj to, že mu tiež slovne nadávala, pričom ho podľa polície nazývala „tučný, škaredý a nechutný“.

image

Muž skončil v toxickom násilnom vzťahu

Pixabay

Aj preto mu začala kontrolovať stravu. Ak by nejedol to, čo mu prikázala, fyzicky by ho napadla, vrátane hryzenia, kopania a škrabania - ak nebude dodržiavať jej „prísne“ príkazy. Kvôli tomu schudol za dva mesiace závratných 30 kilogramov.

Dokázal sa odpútať

Keď išli nakupovať, poškrabala ho cez sveter tak, že začal krvácať, len aby jej kúpil niečo drahé. Aby mu zabránila požiadať o pomoc, žena údajne povedala Jonesovi, že ak niekomu povie o tom, čo sa medzi nimi deje, povie polícii, že ju napadol.

Muž však stále komunikoval aspoň s matkou a následne mazal správy, pretože mu priateľka mobil kontrolovala a opakovala mu, že sa nepotrebuje stýkať s nikým iným, pretože „teraz si so mnou.”

image

Nový toxický trend na TikToku: „Frajerka v domácnosti“ robí všetko pre to, aby sa jej chlap vrátil do dokonalého domova

Jones povedal, že splnil takmer všetky jej požiadavky, ale záchranné lano jeho matke, ktoré nikdy neprerušil, dokázalo jeho záchranu. Päť mesiacov po presťahovaní sa stretol s matkou, ktorá ho s rodinou prosila, aby ju opustil. V marci 2022 oslovil ManKind Initiative, britskú organizáciu zameranú na mužské obete domáceho násilia.

Žiadna ľútosť

S ich pomocou sa mu podarilo vymaniť sa z bezvýchodiskovej situácie, aj keď utekal len s vecami, ktoré mal na sebe. Povedal, že začal odznova, s pomocou terapie prebudoval svoj zmysel života, svoje vzťahy a financie. Napokon sa obrátil aj na políciu.

V máji 2024 sa žena priznala ku kontrolnému a nátlakovému správaniu a bola odsúdená na 20 mesiacov väzenia s odkladom na dva roky za zneužívanie Jonesa. Dostala aj päťročný obmedzujúci príkaz, pričom jej bolo povedané, že musí dodatočne absolvovať 35 dní rehabilitácie.

image

Muž skončil v toxickom násilnom vzťahu

Pixabay/

Po vynesení rozsudku policajná detektívka v Cheshire Sophie Wardová označila situáciu za „najhorší prípad kontrolného a nátlakového správania, aké som kedy videla.” Po vznesení počiatočných obvinení žena dokonca „pokračovala v zosmiešňovaní svojej obete, odmietala vrátiť jeho veci a neustále odďaľovala súdny proces.” Keď nakoniec priznala vinu, neprejavila žiadnu ľútosť za svoje činy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. október 2024 10:02