Projekt Verím ti pomáha odhaľovať sexuálnych predátorov.Brainee X Canva/
StoryEditor

Vytvorili falošný profil 13-ročnej baby. Za stretko ti dám nový iPhone, vypisovali jej predátori

Antiyoutuber29.10.2023., 11:30h

Projekt Verím ti pomáha obetiam domáceho a sexuálneho násilia. Tvorcovia sa teraz na TikToku rozhodli, že upozornia na tému sexuálnych predátorov. Vytvorili falošný profil trinásťročnej slečny a konverzujú s dospelými mužmi, ktorí dieťa oslovia. Na jedného z nich sa im už podarilo podať trestné oznámenie.

Lajkuj Brainee.sk na

Téma sexuálnych predátorov na sociálnych sieťach rezonuje už dlho. Najväčšej pozornosti sa jej dostalo pravdepodobne po premiére dokumentu Víta Klusáka V Síti, keď tri dospelé herečky predstierali, že sú neplnoleté dievčatá a udržiavali kontakty s dospelými mužmi, ktorí im okrem iného dávali aj sexuálne návrhy. Teraz sa projekt Verím ti snaží na TikToku upozorniť na podobnú tému. 

Profil na TikToku

„Sme Verím ti – pomáhame obetiam domáceho a sexuálneho násilia,“ píše profil na TikToku a Instagrame. Zdieľajú rôzne videá, ktoré by mohli obetiam pomôcť a prípadne tiež ich príbehy. Na TikToku ale tvorbu tvorcovia rozšírili. Relatívne pravidelne streamujú a ako sami hovoria, lovia predátorov. Ako to prebieha? „Vytvorili sme profil trinásťročného dievčaťa, naháňame sexuálnych predátorov na Facebooku. Všetci nám napísali sami, vedia náš vek,“ vysvetľujú na streame. Pre vytvorenie profilu využili fotky dospelej ženy, ktorá ale vyzerá, podľa ich slov, veľmi mlado a s ich použitím dopredu súhlasila. Následne konverzácie plánujú predať polícii, identitu mužov ale neprezradia. 

@verimti.cz Buď u toho zítra s námi! #fyp #foryou #stream #viral #stopnasili #verimti ♬ původní zvuk - The Incomparable Stanley

Podobných živých vysielaní už bolo niekoľko. Tvorcovia ukazujú obrazovku počítača a konverzácie divákom ukazujú. Sledujúci môžu mužov rozlíšiť pomocou rôznych farieb chatu a aby sa v nich vyznali, celú dobu tvorcovia ukazujú v textovom dokumente základné informácie o jednotlivých mužoch. „Žltý chat – 36 rokov, pozýva dieťa na stretnutie, ponúkol za stretnutie iPhone 15,“ píše sa pri jednom z mužov.

Podali už aj jedno trestné oznámenie

V niektorých prípadoch sú konverzácie zatiaľ relatívne nevinné, aj napriek tomu sa už objavujú aj problematické prípady. Jeden muž napríklad posielal dieťaťu fotky svojho prirodzenia. Tvorcom sa tiež už teraz podarilo na jedného z mužov podať trestné oznámenie. Tvrdil, že má 35 rokov, podľa fotiek ale 50 a viac rokov. Údajne mal pohlavný styk s viacerými deťmi. 

Tvorcovia podobným spôsobom streamujú pravidelne zakaždým približne dve až tri hodiny. Stovky divákov s napätím sledujú, čo muž napíše ďalej. Konverzácia je veľakrát plná gramatických chýb a sledujúci sa nad nimi bavia. Pre mnohých z nich ale ide len o určité odľahčenie situácie, ani jeden z nich správanie mužov nechápe. „Som asi divná, ale fascinuj ma to sledovať. Vôbec nechápem, ako sa toto môže diať,“ písala jedna z užívateliek na živom vysielaní. 

Aktivita projektu Verím ti na sociálnych sieťach ale zaujala nejedného užívateľa. Na TikToku a Instagrame sa témy sexuálneho a domáceho násilia v niektorých prípadoch snažia odľahčiť, profil na sociálnej sieti X funguje z časti ako forma spovedí tvorkyne projektu. Takmer denne zdieľa, na akých prípadoch práve pracuje. Dáva tiež priestor príbehom obetí, ktorí ich chcú zdieľať. 

Projekt spoločne založili Tereza Otavová, právnička so zameraním na oblasť domáceho a sexualizovaného násilia, a Michal Krajčírovič, odborník na trestné a rodinné právo. Otavová právne zastupuje obete v priebehu procesu. Projekt pomáha obetiam prežiť násilný či toxický vzťah až do toho momentu, keď sa z neho rozhodnú odísť. Ponúka tiež právnu pomoc zadarmo. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 01:32