Vzťahy môžu mať množstvo rôznych podôbUnsplash/Womanizer Toys
StoryEditor

Swingovanie, triáda či véčko. Vysvetľujeme pre teba všetky druhy a pojmy nemonogamných vzťahov

iDnes.czPetr Chalupa27.04.2023., 09:00h

Otvárajú dvere, púšťajú nimi do párového vzťahu ďalších mužov alebo ženy. Na sex či pre milostný cit. A ponúkajú sa v nespočetných variáciách. Toľko, až robia zo súhlasne nemonogamných vzťahov tak trochu labyrint. Zahŕňa enko, cuckolding, ale aj vzťahovú anarchiu a „niečo medzi“ monogamiou a nemonogamiou.

Lajkuj Brainee.sk na

Toľko, až robia zo súhlasne nemonogamných vzťahov tak trochu labyrint. Zahŕňa enko, cuckolding, ale aj vzťahovú anarchiu a „niečo medzi“ monogamiou a nemonogamiou, píše Petr Chalupa z portálu iDnes. Čo však všetky tieto pojmy znamenajú? Pozreli sme sa na to a všetko ti v nasledujúcich riadkoch vysvetlíme.

Otvorený vzťah, swingovanie

Konsenzuálne nemonogamný vzťah je zväzok medzi dvoma ľuďmi, v ktorom je dovolené mať počas jeho trvania ešte iný sexuálny alebo romantický vzťah. Nie je to nevera, pretože obe strany si onú možnosť dali dohodou, sú s ňou oboznámené, súhlasia s ňou.

image

Rada Európy kritizuje Slovensko. Náš parlament by mal odmietnuť návrh zákona proti transrodovým ľuďom

Základná podoba konsenzuálne nemonogamných vzťahov, označovaných skratkou CNM podľa svojho anglického názvu „consensual nonmonogamy“, býva jasná. Otvorený vzťah je typicky dlhodobým romantickým zväzkom, v ktorom sa z času na čas objaví ďalší vzťah, primárne sexuálny.

Swingovanie je asi najznámejšie a najrozšírenejšie. Je rámcom, v ktorom si vymieňajú páry žijúcich v dlhodobých vzťahoch zo sexuálnych dôvodov partnerov.

Môže mať pestré podoby, od cielených návštev špeciálnych klubov cez náhodné sexuálne zážitky až po sex medzi priateľmi, ktorý je zdieľaný napríklad aj dlhé roky.

image

Vzťahy môžu mať množstvo rôznych podôb

Unsplash/We-Vibe Toys

Cuckolding, polyamoria

Svoje špecifické nastavenie má cuckolding. Je to vzťah medzi podriadeným mužom, „cuckoldom“, anglicky „paroháčom“, a dominantnou ženou, ktorá sexuálne žije mimo vzťahu. „Cuckold“ buď jej sexuálnym eskapádam priamo prihliada, alebo je o nich informovaný fotografiami, záznamami, celý rámec súvisí s fetišizmom a masochizmom.

Polyamoria potom načrtáva schému, pri ktorej majú partneri, žijúci vo vzťahu, alebo jeden z nich, viac dlhotrvajúcich romantických vzťahov, prípadne aj vrátane sexu.

image

Situationship, orbiting či submarining​. Predstavujeme ti sedem nových pojmov, ktoré musíš poznať, ak práve randíš

Zatiaľ čo v otvorenom vzťahu ide predovšetkým práve o sex, polyamoria je založená hlavne na citovej blízkosti. Lenže bludisko CNM vzťahov má ešte viac chodieb, polyamoria sama má totiž veľa podôb.

Véčko a trojuholník

Na začiatku véčka môže byť a býva monogamný vzťah. Lenže jeden z partnerov si so súhlasom druhého nájde ešte iného partnera. Tvoria vrcholok pomyselného véčka, jeho dvaja partneri sú na konci jeho ramien, oni však medzi sebou vzťah nemajú.

Môžu sa poznať a stýkať, ale ich pomer nie je partnerský. Trojuholník alebo triáda je vlastne véčko doplnené o zostávajúcu spojnicu.

Áno, účinkujú v ňom traja ľudia, ktorí sú, všetci, vo vzájomnom vzťahu, štruktúra je teda úplne prepojená. Triáda môže napokon z véčka vzniknúť, keď sa pôvodne izolovaní partneri zblížia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:18