Ako si užívať single život?Unsplash/Ahmed Nishaath
StoryEditor

Ako si užívať single život? Prekonať bolesť znamená naučiť sa mať rád seba, tieto rady ti k tomu pomôžu

Miroslav Kamody14.07.2023., 10:00h

Koniec vzťahu neznamená koniec šťastného života. Najdôležitejšie je začať si opäť vážiť samého seba a venovať sa veciam, ktoré ti robia radosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Po rozchode máme často pocit, že náš život stratil smerovanie. Ako píše portál Vice, topíme sa v nepríjemných pocitoch, no niekde stále cítime, že sa potrebujeme posunúť ďalej.

Musíš si uvedomiť, že všetci sme si niečím podobným prešli a do istej miery sme sa s tým dokázalo vysporiadať. Musíš prekonať trápenie bez ohľadu na to, aké ťažké sa to zdá byť. Ak to neurobíme, hrozí, že skončíme v toxickom vzťahu a stratíme zmysel pre individualitu, pretože sa neustále naháňame za niečim, čo nám škodí.

image

Mozgy osamelých ľudí fungujú inak. Spoločné črty nemajú dokonca ani s inými osamelými ľuďmi, tvrdí nová vedecká štúdia

Byť slobodný má cenu. Ak máš obavy z toho, že si single, neboj sa, nie je to vaša chyba. Spoločnosť nás určite tlačí do vzťahov. Našťastie začíname vidieť posun vo verejnej mienke, pričom diskusia na sociálnych sieťach konečne zahŕňa slobodu a radosti z nej.

Aj keď všetci máme jedinečné metódy, ako sa vysporiadať s osamelosťou, máme pre teba niekoľko bodov, na ktorých sa oplatí pracovať, aby si sa posunul ďalej a začal mať rád seba takého, aký si.

Užívaj si svoju vlastnú spoločnosť

Možno najťažšie na tom, že si single, je snažiť sa prispôsobiť svoj rozvrh tak, aby zohľadňoval iba tvoje vlastné potreby, nie potreby niekoho iného. Na konci dňa sme sami sebe najlepšími priateľmi a naučenie sa, ako tráviť kvalitný čas sami so sebou, nám umožňuje byť šťastnými a vyrovnanými jednotlivcami.

image

Ako si užívať single život?

Unsplash/Gian Cescon

Kľúčovou zložkou je naučiť sa, ako rozvíjať pozitívne sebarozprávanie a stať sa svojim osobným „hype manom”. Chceš toho roztomilého človeka pozvať na rande? Samozrejme, že môžeš, zaslúžiš si to. Chceš ísť do posilňovne, ale myslíš si, že vás ľudia budú ticho súdiť? Nie, nebudú, každý bude rád, že si tam a pomôže ti, ak budeš bojovať.

Venuj sa koníčkom

Vo vzťahoch, najmä ak sú spoluzávislé, niekedy zabúdame investovať do svojich osobných záujmov a strácame čas na sólové koníčky. Môžu to byť jednoduché veci, ako je kvalitné čítanie alebo sledovanie relácií, spoločenské udalosti, ako je športovanie alebo online hry s priateľmi.

Vrátiť sa k starému hobby je ako opäť jazdiť na bicykli - môže to chvíľu trvať, kým sa veci dostanú do pohybu, ale po určitom čase to bude tak, že sa nikdy nezastavíš. A budeš to milovať.

image

Na Islande muži nemajú tendenciu ženy riadiť, hovorí Renata. Na ostrove žije už 18 rokov

Uži si neprevzatie zodpovednosti

Snáď najoslobodzujúcejšou časťou rozchodu je, že už nemáš nikoho, kto by ťa hnal na zodpovednosť. Môže to znieť strašidelne, no môže to byť aj skutočne vzrušujúce. Už sa nemusíš báť, že z teba bude niekto sklamaný, pretože si sám zjedol celú tú vaňu zmrzliny alebo si zostali hore až do 3-tej ráno a sledovali celý Doktora Housea či TikToky.

Tiež sa nemusíš hanbiť za to, že sú iní ľudia príťažliví a môžeš opäť flirtovať, čo ti môže predstaviť nové romantické vyhliadky alebo dokonca nových priateľov. Mnohí hovoria, že niektorých z najlepších priateľov stretli práve skrz zoznamovacie aplikácie.

Investuj do svojich priateľov a rodiny

Byť single nám tiež dáva skvelú príležitosť znovu sa spojiť s našimi priateľmi a rodinou. Nielenže môžeš vytiahnuť súcitnú kartu, že si slobodný, takže tvoji priatelia sa s tebou budú musieť stretávať, ale môžeš začať rozvíjať aj hlbšie a zmysluplnejšie spojenia. Podeľ sa s nimi o nové zážitky, ako sú výlety, alebo dokonca len byť dlho hore a rozprávať sa o živote.

image

Ako si užívať single život?

Unsplash/Tyler Nix

Existuje neobmedzené množstvo spôsobov, ako si opäť začať si užívať život. Rozchody sú ťažké a budú chvíle, keď ti bude tvoj bývalý chýbať ešte dlho po rozchode. Je úplne normálne cítiť sa vinný za to, že sa po rozchode cítiš šťastný, najmä ak si to vy, kto to inicioval.

Dôležité je zapamätať si, že starať sa o seba a robiť si radosť stále znamená ctiť si svoj predchádzajúci vzťah. Choď teda von a cti si nielen svoje predchádzajúce vzťahy, ale aj seba. Zaslúžiš si to.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 10:39