Biskupi sú proti uzákoneniu manželstiev homosexuálov.Maico Pereira/Unsplash
StoryEditor

Manželstvo je len žena a muž, tvrdia českí biskupi. Opäť brojili proti uzákoneniu manželstiev rovnakých pohlaví

ČTKiDnes.cz07.07.2023., 10:00h

Katolícki biskupi nesúhlasia s manželstvom osôb rovnakého pohlavia. Harmonická rodina tvorená otcom a matkou je najlepším prostredím pre výchovu detí, píše sa v dokumente, ktorý Česká biskupská konferencia vo štvrtok zverejnila.

Lajkuj Brainee.sk na

Biskupi prehlásenie vydali 5. júna na plenárnom zasadaní vo Velehrade. „Ďakujeme zákonodarcom, ktorí takúto úpravu odmietajú. Manželstvo je založené na vernom spojení muža a ženy, ktoré je otvorené prijatiu detí a ako také sa teší podpore štátu,“ uviedli. 

Biskupi s návrhom nesúhlasia

Podľa biskupov neexistuje žiadny dôvod, ktorý by umožnil stanoviť podobnosť či analógie, a to ani vzdialené, medzi kvír zväzkami a „božím zámerom s manželstvom a rodinou.“

„Kde berie naša spoločnosť odvahu uprieť budúcim deťom právo na to mať a poznať svoju matku a otca? Nejde o nový druh násilia páchaného na deťoch?“ píše sa v dokumente.

V Snemovni je teraz pred druhým čítaním návrh na uzákonenie manželstva aj pre gejov a lesby, ale tiež ústavné zakotvenie ochrany manželstva ako zväzku muža a ženy. Poslanci o predlohách budú znovu jednať najskôr v novembri. 

image

Ukončite spoluprácu s Alianciou za rodinu, píšu členovia cirkvi vláde. Deti z LGBTI+ rodín označuje ako rukojemníkov

Skupina poslancov KDU-ČSL zároveň predložila novely, podľa ktorých by ľudia rovnakého pohlavia už nemali vstupovať do registrovaného partnerstva, ale len do partnerstva, a to pri obrade podobnom tomu, aký sa koná pri civilnom obrade. Kvír partneri by potom mali prakticky rovnaké majetkové a sociálne práva ako manželia. 

Pre Česko dokument podľa biskupov nie je prínosný

ČBK v prehlásení tiež zopakovala svoj postoj k Istanbulskej zmluve, ktorá odsudzuje domáce násilie, sexuálne obťažovanie, znásilnenie, nútené sobáše, takzvané zločiny zo cti či mrzačenie genitálií a násilie voči ženám vníma ako porušovanie ľudských práv a diskrimináciu. 

Podľa biskupov dokument, u ktorého vláda na konci júna súhlasila s pokračovaním procesu ratifikácie, slúži zakrádajúcemu prenikaniu ideológie genderu. Dokument nie je pre krajinu ako Česká republika potrebný ani prínosný, uviedli. „Naopak. Degraduje vzťah medzi mužom a ženou na antagonistické meranie síl a programovo relativizuje hodnoty európskej kultúry a ich predávanie ďalším generáciám,“ píše sa v prehlásení ČBK.

Portál Idnes.cz patrí pod spoločnosť Mafra, do portfólia ktorej spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. máj 2024 03:25