Vzťahy môžu mať množstvo rôznych podôbUnsplash/Womanizer Toys
StoryEditor

Swingovanie, triáda či véčko. Vysvetľujeme pre teba všetky druhy a pojmy nemonogamných vzťahov

iDnes.czPetr Chalupa27.04.2023., 09:00h

Otvárajú dvere, púšťajú nimi do párového vzťahu ďalších mužov alebo ženy. Na sex či pre milostný cit. A ponúkajú sa v nespočetných variáciách. Toľko, až robia zo súhlasne nemonogamných vzťahov tak trochu labyrint. Zahŕňa enko, cuckolding, ale aj vzťahovú anarchiu a „niečo medzi“ monogamiou a nemonogamiou.

Lajkuj Brainee.sk na

Quad a jeho pelmel

Vzťah môže zahŕňať štyroch ľudí, jeho anglické označenie quad na štvorku odkazuje. Lenže aj tu záleží na tom, do akej miery sú štyri body jeho štruktúry prepojené. Najmenej komplikovanou podobou polyamorickej formácie quad je enko.

Písmeno „N“ ho načrtáva jasne, základom je vzťah medzi dvoma partnermi, každý z nich má však ešte ďalšieho, tí však s nikým iným prepojení nie sú.

image

Chceš sa s niekým rozísť, ale bojíš sa o jeho duševné zdravie? Tieto tipy ti v tom môžu pomôcť

Hviezda má vo svojom strede muža alebo ženu, ktorá zvládne tri izolované vzťahy, ich protagonisti, protagonistky však s nikým iným vo zväzku nie sú. Štvorec potom rysuje formát, v ktorom sú všetci štyria partneri vo vzájomnom vzťahu.

Ďalšie podoby polyamorických vzťahov prinášajú ich potenciálni ďalší účastníci, horná hranica ich počtu je vlastne neobmedzená.

Vzťahová anarchia

Formáciou, ktorá vyčnieva aj v prepestrom svete polyamorných variantov, je model nazývaný vzťahová anarchia, ako vysvetľuje Psychology Today. Jej stúpenci svoje vzťahy odmietajú kategorizovať na priateľské, dlhodobé, sexuálne.

image

Vzťahy môžu mať množstvo rôznych podôb

Unsplash/We-Vibe Toys

Vlastne tak stierajú rozdiel medzi partnermi a ne-partnermi. Svoje vzťahy potom prirodzene nespútavajú žiadnymi pravidlami, ktoré si stanovujú napríklad vyznávači swingers alebo otvorených či polyamorických vzťahov.

V zásade dajú všetkému zelenú, nevyznačujú si hranice, pretože tie by so sebou niesli uprednostňovanie toho-ktorého vzťahu, dominantné postavenie toho-ktorého partnera, kategorizáciu a štandardizáciu vzťahu, ktorý je podľa mienky stúpencov vzťahovej anarchie vždy unikátny.

Čo ak dôjde v úplne neutriedených prepletených zväzkov ku konfliktu? Je prirodzený, patrí k životu. Všetci dotknutí sa ho pokúsia vyriešiť, buď sa to podarí, alebo nie a konkrétny vzťah či vzťahy končia. Aké jednoduché, hoci najskôr iba zdanlivo.

Monogamish

Jasné pravidlá sú naopak dôležité pre „hybridný“ vzťah nazývaný anglicky „monogamish“. Termín, ktorý naznačuje, že vzťah je akousi „nepravou“ monogamiou, monogamiou s „prehreškami“, „výkyvmi“, je dielom prominentného sexuálneho publicistu Dana Savageho.

image

VIDEO Láska bez hraníc. Žena so vzácnym ochorením kože sa bála, že nikdy nenájde lásku, teraz majú s manželom dieťa

Nie je to plná ne-monogamia, je trochu oklamaná, nie je to úplná monogamia, dopraje si externé sexuálne výlety. Onen model je niekde medzi monogamným a nemonogamným vzťahom.

V zásade vyrastá z monogamného zväzku, jeho účastníci si však povolia sexuálny kontakt s inými ľuďmi. Kam až ony eskapády zájdu, záleží na dohovore. Partneri si môžu stanoviť mieru „nevery“.

Povolené môže byť napríklad iba bozkávanie alebo obchytkávanie, limity sa môžu posunúť k orálnemu sexu, samozrejme aj ďalej. Dohoda sa môže týkať časových a miestnych okolností, povolený tak môže byť sexuálny výlet maximálne na jednu noc, na služobnú cestu, počas doby neprítomnosti toho druhého.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 13:02