Unsplash/Oziel Gómez
StoryEditor

Hľadáš osudovú lásku? Chlap v tomto znamení sa k tebe nehodí, naopak, tomuto daj v roku 2022 šancu

Eliška Trpíšková27.12.2021., 07:00h
Ak si vyberáš partnera podľa znamenia, nie si v tom sám. Astrologická obsesia každým rokom narastá a odborníci sú znepokojení.
Lajkuj Brainee.sk na

Vymazaný z WhatsAppu

Taciano Santos spoznal svoju potenciálnu priateľku vďaka aplikácii na randenie. Hovorí, že v kontakte boli približne dva týždne až pokiaľ nenastal zvrat a nezačali hovoriť o svojich znameniach. „Keď som jej povedal, že som Blíženec, vymazala si ma z WhatsAppu,“ uviedol pre brazílsku BBC News 27. ročný mladík.

Dievča mu to údajne zargumentovalo tým, že Blíženec jej môže spôsobiť v živote zmätok. Na začiatku bral Taciano celú situáciu s humorom, no keď zistil, že dievča si ho naozaj vymazalo z kontaktov, vyľakal sa.

V dnešnej dobe nie je vôbec náročné nájsť niekoho, kto považuje znamenie za vzťahové kritérium. Ak začnete hľadať na sociálnych sieťach, nájdete tam početné komentáre ľudí, ktoré sa snažia vyhnúť osobám s určitým znamením. Ľudia tam vedú diskusie o zlých skúsenostiach, ktoré si s týmito znameniami vo vzťahu zažili a ktorému sa odvtedy na míle vyhýbajú. Zoznamka Badoo urobila minulý rok v septembri v Brazílii prieskum medzi 1248 užívateľmi tejto aplikácie. Prieskum ukázal, že pre 44% používateľov je práve kompatibilita v znameniach jedným z hlavných kritérií hľadania ich polovičky. Ďalších 20% sa priznalo, že je aktuálne s niekým v kontakte len kvôli znameniu.

Podľa psychológov ide však o nebezpečný fenomén. „Treba si dávať pozor s vyhľadávaním založeným na prehnaných kritériách, medzi ktoré patria aj znamenia. Netreba si škodiť tým, že ste si niekedy v minulosti prešli zlým vzťahom,“ hovorí psychológ Fellipe Augusto de Lima. Dokonca aj astrológovia zdôrazňujú, že by sa znamenia v žiadnom prípade nemali považovať za kritérium pri hľadaní partnera.

Vesmír, na ktorom sú zobrazené jednotlivé fázy mesiaca Unsplash/Farzad Mohsenvand

Taciano hovorí, že po tom, ako bol odmietnutý pre svoje znamenie, sa začal o túto tematiku zaujímať viac. „Niektorí ľudia berú znamenia príliš vážne, ako keby to malo všetko ovplyvniť. Znamenie však z teba nerobí horšieho človeka. Rád sa o znameniach rozprávam napríklad v bare, ale neberiem to vážne,“ uzatvára Brazílčan.

Preferujem Býkov a Strelcov

Novinárka Juliana Fernandes taktiež patrí medzi ľudí, ktorí veria znameniam a astrológii. „Používam to pri socializácii so všetkými – či už ide o kolegov v práci, priateľstvá, rodinu alebo milostné vzťahy.“ Juliana hovorí, že sa o znamenia začala zaujímať, keď sa s ňou rozišiel priateľ. Rozchod ju vtedy veľmi zasiahol. „On bol znamenie Ryby. Potom som niekde našla, že Váhy (moje znamenie) a Ryby nie sú veľmi kompatibilné v láske. Odvtedy som sa o to začala zaujímať čoraz viac,“ hovorí 30. ročná Juliana.

Dnes Brazílčanka priznáva, že nikdy sa s niekým neprestala baviť kvôli znameniu, ale že má určité preferencie. „Moje obľúbené znamenia sú Býk a Strelec. Vždy som si s Býkmi rozumela, páči sa mi ich životný štýl. Taktiež sa mi veľmi páči radosť a spontánnosť, ktorú majú Strelci. Vždy sú šťastní a idú si za svojím.“

Psychológ Fellipe Augusto de Lima sa venoval pacientom, ktorí si na znameniach zakladajú. „Sú to ľudia, ktorí hľadajú bezpečie a práve vďaka znameniu môžu zistiť, akú osobnosť ich „spriaznená duša“ má. Niektorí dokonca vďaka tomu predpovedajú, ako sa bude ich vzťah vyvíjať do budúcna.“ Podľa psychológa však takýto prístup môže spôsobiť problémy – daná osoba sa môže prestať socializovať alebo sa stane znameniami úplne posadnutá. Taktiež dodáva, že jediná možná cesta, ako niekoho naozaj spoznať, je začať s ním komunikovať.

Oblečená podľa horoskopu

Ďalším príkladom astrologickej obsesie je 20. ročná Jhuany Monique. Podľa nej sú znamenia jedným z hlavným pilierov fungujúceho vzťahu. Už roky počúva v rádiu horoskop. „Keď hovoria o farbách dňa, vždy sa snažím dať si na seba niečo z tej farby.“ Jhuany je Baran a otvorene hovorí, že vždy sa bála socializovať s niektorými znameniami, najmä s Blížencami, pretože si myslela, že sa im nedá veriť.

Jhuany v roku 2019 spoznala svoju polovičku Ruana Césara. „Keď som zistila, že Ruan je Blíženec, cúvla som. Ale našťastie sme stále spolu.“ Chvíľu na to zostala Brazílčanka tehotná. Prekvapením bol dátum narodenia ich syna, ktorý zodpovedal Blížencovi. „Mala som porodiť 11. mája, čo by zodpovedalo Býkovi, no nakoniec pôrod prišiel až 21. mája, čo je presne prvý deň Blíženca.“ Jhuany ešte stále počúva v rádiu horoskopy, no hovorí, že jej perspektíva sa zmenila. „Netreba to brať príliš vážne. Každý človek má svoju špecifickú osobnosť a charakter.“

Podobne ako v Brazílii, prieskum o znameniach urobili aj vo Veľkej Británii. Štúdia z roku 2007 zanalyzovala znamenia u 10 miliónov párov. S pomocou astrológov sa zistilo, že tieto páry nemali žiadnu kompatibilitu založenú na znameniach. Záverom bolo, že neexistujú žiadne stopy, ktoré by naznačovali, či bude mať dvojica dobrý vzťah na základe znamenia.

Neónový nápis, na ktorom stojí Love you to the moon and back Unsplash/Dalal Nizam

Lezú do kapusty astrológom

K problematike sa pre BBC News vyjadrili aj samotní astrológovia. Podľa nich sa znamenie nesmie považovať za relevantnú informáciu v momente, keď sa dve osoby spoznávajú. „Sú v tom viaceré faktory a prvým z nich je ten, či sa dané osoby priťahujú, či majú plynulú konverzáciu a či medzi nimi existuje určitý záujem o to, aby začali vzťah,“ hovorí astrologička Paula Belluomini z International Society for Astrological Research (ISAR).

Podľa viacerých odborníkov záujem o astrológiu každoročne stúpa. Je to podľa nich spôsobené najmä jednoduchým prístupom k informáciám, popularizáciou internetu ale aj hľadaním odpovedí v dnešnom svete plnom chaosu.

Astrologička Aline Maccari zasa tvrdí, že „znamenia a astrológia sa premenili v najpoužívanejšie kritérium nie len v milostných vzťahoch, ale v ľudských vzťahoch vo všeobecnosti.“ Podľa Maccari nám všetky spomínané faktory pomáhajú lepšie a hlbšie porozumieť ľudskému správaniu. Na druhej strane to však podľa nej nie je správne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:09