StoryEditor

Nikto nepovie: scrolloval som Instagram, mám úzkosť. Nová generácia je však otvorenejšia, hovorí psychológ

Dominika Pacigová09.10.2021., 18:00h
Nie je to o tom, že niekoho vidíme v plavkách. Sociálne siete nám dávajú podnety na porovnávanie, hovorí klinický psychológ Karol Kleinmann.
Lajkuj Brainee.sk na

Aj napriek tomu, že starostlivosť o duševnú pohodu by mala byť samozrejmosťou, často jej nevenujeme dostatočnú pozornosť. Pretrváva na Slovensku stále stigma či hanba v súvislosti s duševnými poruchami? Kto vyhľadáva pomoc psychológov viac – mladšia alebo staršia generácia? Stretávajú sa psychológovia čoraz častejšie s klimatickou úzkosťou alebo negatívnym vplyvom sociálnych sietí na duševné zdravie mladých ľudí? Na tieto, ale i mnohé ďalšie otázky odpovedal klinický psychológ Karol Kleinmann.

Mnohí ľudia aj napriek duševným ťažkostiam nevyhľadávajú pomoc odborníkov, vyplýva to aj z prieskumu platformy ksebe, ktorú Karol Kleinmann spoluzaložil. „Mám pocit, že populácii chýba veľa informácií. Nová generácia je však oveľa otvorenejšia. Psychológovia sú prítomní vo filmoch, taktiež aj známi ľudia hovoria o svojich duševných ťažkostiach. To je veľmi dobré,“ hovorí vo videorozhovore klinický psychológ.

​Čo by si ale mal robiť, ak máš kamaráta, ktorý odmieta vyhľadať odbornú pomoc? „Človeka nemôžeš nútiť ísť na terapiu. Keď si myslíš, že potrebuje odborníka, mal by si skúmať dôvody, čo je za tým, že nechce. Či to nie je otázka financií, strachu zo psychológov alebo či nemá predsudky, že tam budú doktori, ktorí sa ho budú pýtať intímne otázky,“ dodal Karol Kleinmann.

Viac sa dozvieš v priloženom videorozhovore.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 22:07