TASR/AP, Pexels.com/Vera Arsic
StoryEditor

Bez očkovania žiadny sex, často ani rande. Koronavírus zmenil priority singles

Petr ChalupaiDnes02.11.2021., 16:00h
Hľadáš partnera alebo partnerku? Najprv choď na vakcínu, vyplýva z novej štúdie.
Lajkuj Brainee.sk na

Láska k sexu neopustila single ľudí, covid však vzťah, aký k nemu majú, pozmenil. Je pre nich menej dôležitý ako pred pandémiou. Viac im ide o hľadanie stáleho partnera, partnerky. Dôležitým kritériom je pritom očkovanie, ktoré rozhoduje nielen o tom, či k sexu dôjde, ale dokonca aj o tom, či sa odohrá rande. 

Podľa autorov to bude jediná štúdia svojho druhu, ktorá má priniesť „hlboké a kompletné ponorenie sa do postojov a myslenia amerických singles za celé desaťročie“. Vychádza z reprezentatívnej vzorky piatich tisícov mužov a žien vo veku 18 - 98 rokov, ktorí žijú sami.

Práca Singles in America, za ktorou stojí zoznamovacia aplikácia Match a vedecký tím na čele s antropologičkou Helen Fisherovou, má ešte len vyjsť, ako ochutnávku však autori už vypustili zhrnutie výsledkov o očkovaní a sexuálnych vzťahoch nezadaných mužov a žien. A prekvapili.

„Pocovidové“ leto lásky sa nekonalo

85 percent spovedaných totiž prezradilo, že sex je pre nich menej dôležitý, než bol pred pandémiou. „Tieto dáta naznačujú, že singles sex stále oceňujú, došlo však k zmene priorít, pokiaľ ide o intimitu. Poradie dôležitosti rôznych spôsobov kontaktu pri budovaní vzťahu sa preskupilo,“ opisuje pre portál PaperCity Justin R. Garcia z prestížneho Kinseyho inštitútu.

Inými slovami, sex majú singles stále radi, lenže od začiatku pandémie ešte viac, ako po ňom, túžia po tom, aby potenciálneho partnera alebo partnerku dobre spoznali. „Sexuálna aktivita je vo vzťahoch singles stále dôležitá, dávajú si však čas na to, aby sa k nej dopracovali,“ zhŕňa viditeľný rozdiel v postojoch Garcia.

​Vidieť je to aj na tom, ako realita zmenila všetky predpovede ohľadom „leta lásky“, ktoré malo byť vďaka očkovaniu, zrušeným lockdownom a ústupu covidu plné neviazaného sexu a dobiehaním obmedzovaných intímnych kontaktov. Všetci singles, muži aj ženy, gayovia, lesby, heterosexuáli a heterosexuálky totiž vypovedali, že miera ich sexuálneho i intímneho života bola vo všeobecnosti veľmi nízka.

Za posledných dvanásť mesiacov mali v priemere jedného partnera. A k letným orgiám ich neprinútil ani fakt, že počas pandémie zažilo sexuálny románik na jednu noc iba osem percent spovedaných singles.

Všeobecne sexy začala byť počas pandémie vernosť a stálosť. 69 percent užívateľov a užívateliek zoznamovacej aplikácie uviedlo, že sú k svojim potenciálnym partnerom úprimnejší, 58 percent prezradilo, že dávajú prednosť úmyselnému zoznamovaniu sa pred náhodným, experimentálnym či ľahkomyseľným rande, všíma si portál Time.

Podľa štúdie z projektu Singles in America sa osem z desiatich singles, teda 78 percent, hlási k tomu, že sú pri hľadaní partnera na náhodný sex vyberavejší. Dvaja z troch respondentov a respondentiek skonštatovali, že so sexom čakajú až na tretie rande, jeden z troch nechce počas prvých troch stretnutí vôbec žiadnu fyzickú intímnosť. Záujem je o niečo úplne iné – o očkovanie.

Chceš sex alebo lásku? Najprv vakcínu

Zatiaľ čo priemerná miera zaočkovanosti v Spojených štátoch je podľa tlačovej správy projektu Singles in America 64 percent, medzi singles je to o deväť percent viac. Ochrana prostredníctvom očkovania je pre nich podstatná aj v ich vzťahoch.

„Takmer 60 percent singles by nemalo s nezaočkovanou osobou sex za žiadnych okolností. 52 percent by s nezaočkovaným človekom nešlo ani na rande. A 48 percent považuje ľudí, ktorí sú proti očkovaniu, za sebecké,“ približuje postoje účastníkov a účastníčok rozsiahleho prieskumu Helen Fisherová. A zhŕňa to stručne: „Chcete lásku? Nechajte sa zaočkovať.“

Singles podľa nej počas pandémie dramaticky zmenili svoje priority, pokiaľ ide o potenciálneho partnera. Pre 43 percent je podstatná etnická príslušnosť a náboženstvo. Pre 48 percent je významná podpora LGBT+ minorít, pre 52 percent sympatie k hnutiu Black Lives Matter, jedno percento viac kladie dôraz na politické postoje. Na čele rebríčka je však očkovanie, za významné ho pre možný vzťah považuje 58 percent spovedaných singles.

​Na očkovaní pritom najviac záleží singles z „boomerskej“ generácie. 60 percent z nich považuje ľudí, ktorí sa odmietli očkovať, za sebeckých, to isté zastáva „len“ 44 percent singles generácie X. Plných 82 percent „boomerských“ singles by nešlo s nezaočkovaným na prvé rande, v prípade generácie X je to 49 percent, v množine ešte mladších singles 24 percent.

Milostný vzťah s nezaočkovaným mužom alebo ženou považuje za nepravdepodobný 84 percent singles – „boomers“, 52 percent z generácie X a 24 percent mladších. A rovno 85 percent singles z „boomerskej“ skupiny nedáva šancu sexu s nezaočkovaným, oproti 57 percentám singles z generácie X a 33 percentám mladších.

Závery sú podľa Helen Fisherovej celkom očividné. „Amor, boh lásky, dostal ďalší šíp, očkovací certifikát. Je to pas, ktorý vám dnes otvára cestu k milostnému vzťahu,“ zhŕňa zistenie štúdie.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo MAFRA, ktorého súčasťou je aj portál Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 20:56