KrokodílPixabay
StoryEditor

VIDEO Najstarší krokodíl na svete je poriadny záletník. Má šesť priateliek a je otcom vyše 10-tisíc mláďat

Miroslav Kamody10.09.2024., 10:00h

Henry je niečo ako Karel Gott zvieracieho sveta. Ani vo vyššom veku mu totiž nerobí problém robiť ďalších potomkov.

Lajkuj Brainee.sk na

Zoznám sa s krokodílom Henrym, ktorý sa narodil pred viac ako 100 rokmi. Ako píše portál Unilad, jeho vek nie je náročné si zapamätať - prvýkrát sa nadýchol 16. decembra 1900, takže tento rok bude oslavovať už svoje 124 narodeniny.

Aj keď momentálne žije v Crocworld Conservation Centre v Scottburghu v Južnej Afrike, narodil sa v delte Okavango v Botswane, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO. Je známy svojou veľkosťou - meria ohromných 4,9 metra. Teraz sa však môže oficiálne pochváliť aj titulom najstaršieho krokodíla na svete.

image

Týrali ho námorníci, dožil v blázinci. Prečítaj si príbeh prvého Čecha, ktorý absolvoval cestu okolo sveta

Šesť partneriek

Henry má skutočne pestrú minulosť. Začiatkom 20. storočia sa neslávne preslávil sériou útokov na malé deti. Zajať sa ho podarilo až britskému prieskumníkovi sirovi Henrymu Neumannovi po sérii útokov. Odvtedy strávil posledné tri desaťročia v Crocworlde. A práve zoo uvádza, že má šesť partneriek a splodil už viac ako 10-tisíc mláďat.

Hoci je Henry najstarším krokodílom na svete, v skutočnosti nie je najväčší. Tento titul získal krokodíl menom Cassius v Marineland Melanesia Crocodile Habitat v Queenslande v Austrálii, ktorý meria približne 5,2 metra. Cassius bol zajatý v roku 1984 a v roku 2011 ho zapísali do Guinessovej knihy rekordov ako najväčšieho žijúceho slanovodného krokodíla.

Podľa National Geographic majú krokodíly nílske povesť toho, že sú každoročne zodpovedné za množstvo ľudských úmrtí.  „Presné čísla sú útržkovité, ale odhaduje sa, že až 200 ľudí môže ročne zomrieť v čeľustiach krokodíla nílskeho.”

Dokáže zjesť až polovicu svojej váhy

Jeho potravou sú najmä ryby, ale zaútočí takmer na všetko, čo mu skríži cestu, vrátane zebier, malých hrochov, dikobrazov, vtákov a dokonca aj iných krokodílov. Pohltí aj zdochlinu a dokáže zožrať až polovicu svojej telesnej hmotnosti. Krokodíly nílske sa vo voľnej prírode dožívajú zvyčajne až 45 rokov, ale v zajatí sa ich vek môže predĺžiť až na 80 rokov.

image

Talianom došla trpezlivosť. Zverejnili zoznam najhorších prísad, ktoré vo svete ľudia dávajú na pizzu

Zvyčajne dosahujú veľkosť až šesť metrov a môžu vážiť obrovských 750 kilogramov. Často sa vyskytujú v Afrike, v povodí Nílu a na Madagaskare v riekach či močiaroch. National Geographic vysvetľuje, že u týchto plazov je nezvyčajné, že samec aj samica nílskych sa starostlivo starajú o svoje potomstvo.

Po vytvorení hniezda samce a samice strážia vajíčka, kým sa nevyliahnu, a dokonca ich jemne gúľajú v ústach, aby pomohli ich vyliahnutiu. A keďže Henry si tým prešiel už nespočetne veľa krát, má v tom prax ako žiadny iný plaz na planéte.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. september 2024 10:02