VranaUnsplash/Kasturi Roy
StoryEditor

VIDEO Keď sú zvieratá inteligentnejšie ako ľudia. Vrany vo Francúzsku vycvičili tak, aby v parku zbierali cigaretové ohorky

Miroslav Kamody09.09.2024., 12:00h

Zvieratá sa to už naučili, zostáva už len, aby rovnako začali reagovať aj samotní ľudia.

Lajkuj Brainee.sk na

Vrany vo Francúzsku zahanbili ľudí, keď jeden historický zábavný park naučil upratovať ohorky cigariet a malé kúsky odpadu. Ako píše portál Indy100, experiment v zábavnom parku Puy du Fou v Les Epesses sa uskutočnil v roku 2018 so šiestimi „obzvlášť inteligentnými“ vtákmi vycvičenými na to, aby zbierali odpad a hádzali ho do kontajnera odmenou za jedlo.

Inteligentné zvieratá

Hlavný zakladateľ parku Christophe Gaborit najprv vycvičil dvoch vtákov pomocou krabice s dvoma priehradkami, z ktorých jedna obsahovala odpadky a druhá odhaľovala odmenu. Vrany sa čoskoro naučili spájať si odpadky s odmenami za jedlo.

Zatiaľ čo zámerom nie je používať ich ako čističov, park dúfa, že vrany povzbudia ľudí, aby nezahadzovali odpadky. Klip zdieľaný National Geographic ukazuje vrany pri práci, ako hľadajú v zemi kúsky odpadu, než sa vrátia do drevenej krabice. Väčšinu škatuľky tvorili ohorky cigariet.

Už to len naučiť ľudí

Netrvalo dlho a na šikovné zvieratá zareagovalo množstvo ľudí: „Prial by som si, aby mohli priniesť odpadky ľuďom, ktorí ich hodili na zem,” napísal jeden z nich. „Teraz, keby sme tak mohli vycvičiť ľudí, aby zbierali odpadky” dodal ďalší, zatiaľ čo tretí komentoval: „Milujem vrany, sú TAK inteligentné! Ľudia sú tak leniví, že väčšinu odpadu tvorili ohorky cigariet.”

image

Veľký mozog či vzpriamená chôdza. Takto by pravdepodobne vyzerali dinosaury, ak by Zem nezasiahol asteroid

Hovorca parku Nicolas de Villiers novinárom povedal, že „príroda samotná nás môže naučiť starať sa o životné prostredie“. Dodal, že vrany „radi komunikujú s ľuďmi a nadväzujú s nimi vzťah pomocou hry“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 11:14