Olympijské hry v ParížiReuters/Fabrizio Bensch
StoryEditor

Sen o olympiáde na Slovensku sa rozplýva. Poľsko oznámilo, že sa chce samostatne uchádzať o konanie letných hier

Miroslav Kamody19.08.2024., 13:30h

Olympijské hry za našimi hranicami? Poliaci to myslia vážne, reálne ich chcú hostiť už o 20 rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Olympijské hry na Slovensku sú v podstate nereálne. Aj preto dlhé roky mnohí politici snívali o konaní spoločných zimných hier s Poľskom v rámci Tatier. K tomu však nikdy nedošlo. A v najbližších desaťročiach ani nedôjde. Ako však píše portál Notes from Poland, Poliaci svoj olympijský sen nevzdali, práve naopak.

Premiér Donald Tusk oznámil, že Poľsko sa bude usilovať o usporiadanie olympijských hier. Tusk vo svojom prejave v športovom zariadení v meste Karczew neďaleko Varšavy povedal, že realistickým cieľom Poľska by bolo zamerať sa na letné hry v roku 2040 alebo 2044. Predchádzajúca vláda minulý rok oznámila, že sa chce uchádzať o olympijské hry v roku 2036.

image

VIDEO K virálnej tanečníčke z olympijády sa vyjadril aj Laci Strike: Originalita do hip-hopu patrí, reakcia internetu je cez

Formálne snahy

„Už mnoho mesiacov sme de facto podnikali kroky, aby sa tento sen usporiadať olympijské hry v Poľsku stal skutočnosťou,” povedal premiér, ktorého citovala televízia TVN. „Poľsko sa bude formálne snažiť zorganizovať olympiádu.”

67-ročný Tusk povedal, že keď budú v Poľsku olympijské hry, on už „pravdepodobne nebude behať po ihrisku“. „Ale v najbližších rokoch môžem urobiť veľa pre to, aby sa tento sen stal skutočnosťou,“ povedal premiér, ktorý je vášnivým bežcom a futbalistom.

image

Varšava

Unsplash

Minister športu Sławomir Nitras pri jeho boku poznamenal, že keď Poľsko spoluorganizovalo futbalové majstrovstvá Euro 2012, „bol to veľký civilizačný projekt a [olympijské] hry môžu byť ešte väčšie,“ uvádza spravodajský web Gazeta.pl.

Parížske sklamanie

Poľsko na tohtoročných parížskych olympijských hrách utrpelo sklamanie, keď sa vrátilo celkovo len s jednou zlatou, štyrmi striebornými a piatimi bronzovými medailami, čo je najhorší výsledok od roku 1956. V reakcii na to sa Tusk zaviazal prepracovať spôsob riadenia športu.

image

Ján Volko: Budúcnosť slovenskej atletiky vyzerá dobre, no z hľadiska infraštruktúry sme na tom dosť ako rozvojové krajiny

Šéf olympijského výboru však z problémov obvinil samotnú vládu. Z desiatich poľských medailí osem získali ženy. Tohtoročné olympijské hry boli prvýkrát v histórii, čo Poľsko vyslalo na hry viac žien ako mužov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 06:07