Khelifovej sa súperky boja. Tvrdia, že jej údery sú neuveriteľne silné.Maye-e Wong/Reuters
StoryEditor

Boxerky neprešli testom pohlavia. Zákaz z minulého roka v Paríži neplatí, súperky z nich majú strach

iDnes.cz02.08.2024., 10:00h

Bránia sa, že ide o sprisahanie. Svetový box sa vlani rozhodol zakázať im účasť v ženskej kategórii. Neprešli testom na testosterón a v ich telách sa našli aj mužské chromozómy xy. Obe však môžu súťažiť na olympijských hrách, čo v týchto dňoch vyvoláva veľké pobúrenie.

Lajkuj Brainee.sk na

K účasti Alžírčanky Imane Khelifovej a Taiwančanky Lin Yu-Ting sa vyjadrili také mená ako spisovateľka J. K. Rowlingová a bývalá tenistka Martina Navrátilová, píše na portáli iDnes.cz Robert Rampa.

Odporcovia týchto dvoch boxeriek tvrdia, že olympijský výbor nechráni ženský šport. Že ohrozuje zdravie športovkýň a že ľudia s mužskými fyzickými vlastnosťami by nemali byť stavaní proti ženám, najmä v boxe.

Pravda je, že v akomkoľvek bojovom športe na celom svete nájdete zápasy mužov a žien zvyčajne len na tých najhanebnejších podujatiach.

Prípad Alžírčanky a Taiwančanky však nie je taký jednoduchý. Je pravda, že sa šíri fáma, že ide o transženy, t. j. že kedysi boli mužmi, ale neexistujú na to žiadne dôkazy. Veď Khelifová už dokonca súťažila na posledných hrách v Tokiu.

Situácia sa skomplikovala minulý rok na šampionáte v Indii, kde Medzinárodná boxerská asociácia (IBA) na základe série testov a DNA určila, že ani jedna z boxeriek by neprešla testom na testosterón a pohlavie.

image

Čo dostávajú olympionici za zisk cenného kovu? Za odmenu im krajiny dávajú peniaze, ale aj byty či kravy

Rus Umar Kremlev, prezident IBA, vyhlásil, že v telách oboch športovkýň sa našli chromozómy XY typické pre mužov, a tvrdil: „Odhalili sme tých, ktorí sa pokúsili oklamať svojich kolegov a vydávali sa za ženy.“

Chelifová sa bránila a odvolávala sa na hyperandrogenizmus, stav, pri ktorom ženské telo produkuje príliš veľa mužských hormónov. „Hovoria, že nesmiem zápasiť so ženami. Ale ja som sa nestvorila sama, Boh ma takúto stvoril!“

IBA jej obhajobu neakceptovala, lenže potom prišla aj o právo účinkovať na boxerskom turnaji na olympijských hrách kvôli jej väzbám na Rusko a korupčným škandálom.

Zodpovednosť prešla na Medzinárodný olympijský výbor (MOV), ktorý rozhodol, že obe športovkyne majú právo súťažiť na olympijskom turnaji, pretože spĺňajú potrebné kritériá. „Sú to ženy a my ich považujeme za ženy,“ povedal hovorca MOV.

Proti tomu sa však ohradilo mnoho známych osobností. „Je to šokujúce. Čo sa to deje?“ napísal bývalý úspešný írsky boxer Barry McGuigan.

image

Znásilnil dieťa, teraz súťaží na olympiáde. Ľudia ho vypískali, bývalá športovkyňa sa ho zastala, no potom to oľutovala

Americká plavkyňa Nancy Hogsheadová a trojnásobná olympijská víťazka z hier 1984 sa pridala: „Rodová ideológia zabíja ženy. Pripomínam, že muži, bez ohľadu na to, ako sa identifikujú, majú o 162 percent silnejší úder ako ženy.“

O osobnú skúsenosť s Chelifovou sa podelila Mexičanka Brianda Tamarová: „V ringu ma jej údery veľmi boleli. Za trinásť rokov som nič podobné nezažila, ani keď som trénovala s mužmi. Vďaka Bohu, že som sa z toho dostala zdravá.“

Po sociálnych sieťach teraz koluje video, ktoré jej slová potvrdzuje. Khelif na ňom v ringu skutočne vyzerá väčšie, silnejšie, nebezpečnejšie.

Legendárna tenistka Martina Navrátilová považuje účasť oboch boxeriek na olympiáde za smiešnu: „Možno majú v cestovných pasoch napísané - žena, ale určite nie ženské telo. Kedy konečne začne Medzinárodný olympijský výbor chrániť ženský šport?“

Spisovateľka Rowlingová, ktorá sa rada zapája do podobných diskusií, sa pridala: „Čo potrebujete, aby ste ukončili toto šialenstvo? Boxerku so život ohrozujúcim zranením? Alebo mŕtvu?“

Zatiaľ sa však nezdá, že by došlo k nejakej zmene. A tak Alžírčanka Khelifová pravdepodobne nastúpi proti Talianke Cariniovej vo welterovej váhe a Taiwanka Yu-Ting bude nasledovať v piatok v perovej váhe proti Turdibekovej z Uzbekistanu.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/rodova-rovnost, menuAlias = rodova-rovnost, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. september 2024 15:09