Rádžu Gound našiel diamant a konečne môže splatiť svoje dlhyX/Arturo Bolio, Brainee x Canva
StoryEditor

Zadĺžený Ind vykopal diamant v hodnote desiatok tisíc eur. Pre rodinu postavím dom a zajtra idem znovu do bane, odkázal

ČTK26.07.2024., 13:30h

Osud zadĺženého indického robotníka sa zásadne zmenil po tom, čo v štáte Madhjapradéš našiel obrovský diamant. Za viac ako 19-karátový kameň by na vládnej aukcii mohol odhadom získať asi osem miliónov rupií (vyše 88-tisíc eur), napísal spravodajský server BBC News.

Lajkuj Brainee.sk na

Rádžu Gound povedal, že si už viac ako desať rokov prenajíma bane v meste Panna v nádeji, že nájde diamant. Toto mesto je preslávené svojimi náleziskami diamantov a ľudia si často od vlády prenajímajú lacné, plytké bane, v ktorých zvyčajne len s najzákladnejšími nástrojmi a vybavením hľadajú cenné kamene.

Každý nález je potom odovzdaný vládnemu úradu pre diamanty, ktorý kameň ocení. „Tieto bane je možné si prenajať za zhruba 200 až 250 rupií na určené obdobie,” povedal BBC Anupam Singh, predstaviteľ vládneho diamantového úradu. V roku 2018 našiel baník v jednej z baní v Panne diamant v hodnote 15 miliónov rupií (165-tisíc eur). Takéto nálezy sú však zriedkavé.

image

Mužovi firma omylom poslala 330-násobok jeho platu. V tom momente sa po ňom zľahla zem, nájsť ho nevie ani polícia

Únavná práca

Rádžu Gound BBC povedal, že baňu, v ktorej svoj diamant našiel, prenajal jeho otec v dedine Krišna Kaljanpúr Patti neďaleko Panny asi pred dvoma mesiacmi. Dodal, že jeho rodina si prenajíma bane väčšinou počas monzúnového obdobia, keď nie je dosť práce v poľnohospodárstve a na stavbách.

„Sme veľmi chudobní a nemáme žiadny iný zdroj príjmov. Robíme to v nádeji, že si zarobíme nejaké peniaze,” povedal. Počul príbehy o ľuďoch, ktorí mali pri hľadaní diamantov šťastie a dúfal, že sa to isté jedného dňa podarí aj jemu.

V stredu ráno sa vydal do bane, aby sa pustil do každodennej driny. „Je to únavná práca. Vykopeme jamu, vytiahneme kusy zeminy a kameňov, premyjeme ich v site a potom starostlivo preberieme tisíce drobných kamienkov a hľadáme diamanty,” povedal. A onoho popoludnia sa mu všetka námaha vyplatila a konečne sa naň usmialo šťastie.

Zajtra zase do bane

„Presial som kamene a uvidel som niečo, čo pripomínalo kúsok skla. Priložil som si ho k očiam a uvidel slabý odlesk. Vtedy som vedel, že som našiel diamant,” povedal. Nález odniesol na vládny diamantový úrad, kde ho ohodnotili a zvážili. Diamant bude predaný v budúcej vládnej aukcii a Gound dostane výslednú sumu, z ktorej sa odpočíta vládny poplatok a dane.

image

Chcel by si bývať v meste vybudovanom z diamantov? Jedno také leží v Nemecku, presne v strede krátera po asteroide

Gound dúfa, že za tieto peniaze postaví lepší dom pre svoju rodinu, a bude môcť dokonca zaplatiť svojim deťom kvalitné vzdelanie. Najskôr však chce splatiť dlh vo výške 500-tisíc rupií (5 500 eur). A čo bude ďalej? „Zajtra sa znovu vrátim do bane hľadať ďalšie diamanty,” dodal šťastný nálezca.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 00:16