Rusko opäť pohrozilo Európe.X/Agents_media/
StoryEditor

Rusi s hrozbami neprestávajú ani v národnej televízii. Za možné miesta dopadov striel označili v priamom prenose aj Prahu

iDnes.czdtt17.07.2024., 10:00h

Rusko môže zasiahnuť takmer všetky európske metropoly na čele s Berlínom, Prahou a Parížom, pokiaľ mu na to Západ dá závažný dôvod. Taká hrozba zaznela v nedeľu večer vo vysielaní ruskej štátnej televízie, ktorá divákom ponúkla aj mapu potenciálnych útokov.

Lajkuj Brainee.sk na

„Ak by sme mali v Kalinigrade rakety dlhého dosahu, môžeme ohroziť takmer všetky európske metropoly: Berlín, Varšavu, všetky pobaltské krajiny, Paríž, Bukurešť, Prahu a americké základne v Nemecku,“ vyhlásil moderátor a poslanec Jevgenij Popov vo vysielaní stanice Rossija 1.

image

FOTO Za krásu a silu Ruska. Bizarná módna značka s Putinovým menom chce dobyť Áziu

Tá divákom obratom ponúkla mapu s vyznačením potenciálnych cieľov naprieč Európou. „Zvláštnu pozornosť venujeme Británii, nášmu tradičnému nepriateľovi. Británia je v najzraniteľnejšej pozícii, V podstate nám stačia tri rakety a táto civilizácia sa zrúti,“ pokračoval vo vyhrážkach Popov.

Podľa neho sú v ohrození Londýn, Manchester, Birmingham a vojenské základne Davenport alebo Clyde Portsmouth. Na výpad proti Západu upozornil ruský nezávislý portál Agenstvo.

Reakcia na americké rakety v Nemecku

Rusko hrozí úderom v odpovedi na summit NATO z minulého týždňa. Na ňom USA oznámili, že budú od roku 2026 v Nemecku „epizodicky“ umiestňovať zbrane dlhého doletu ako odstrašujúci prostriedok. Nemecká armáda nedisponuje raketami dlhého doletu, ktoré sa odpaľujú zo zeme, iba riadenými strelami, ktoré môžu byť odpaľované z lietadiel.

Severoatlantická aliancia na summite tiež oznámila, že nová americká základňa protivzdušnej obrany v severnom Poľsku, ktorá má slúžiť na detekciu a zachytávanie útokov balistických rakiet v rámci širšieho protiraketového štítu NATO, je teraz pripravená na plnenie úloh.

Washington v reakcii odkázal, že USA a NATO neusilujú o vojenský konflikt s Ruskom, ale akákoľvek vojenská akcia namierená proti spojencovi Aliancie by vyvolala "zdrvujúcu reakciu".

Rusko má v Kalingradskej oblasti teraz pozemný raketový systém Iskander, ktorý dokáže vypúšťať strely s doletom až 500 kilometrov. Rakety Iskander sú schopné niesť tak konvenčné, ako aj jadrové hlavice.

Okrem toho má Moskva podľa amerického Centra pre námornú analýzu v Kaliningrade protivzdušný systém S-400, bombardéry Suchoj Su-30 a Su-24 alebo stíhačky Su-27.

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 18:48