Ako „morský kokaín“ priviedol najvzácnejšieho morského cicavca na pokraj vyhynutia.X/Itstalhaijaz/
StoryEditor

Ako „morský kokaín“ priviedol najvzácnejšieho morského cicavca na pokraj vyhynutia. Sviňucha je vedľajšou stratou zločineckých organizácií

Michal Čiernik17.07.2024., 12:00h

Zostáva ich už len tucet. Sú náhodnou obeťou obchodu na čiernom trhu, ktorý kontrolujú medzinárodné zločinecké skupiny.

Lajkuj Brainee.sk na

Vaquita, tiež známa ako sviňucha kalifornská, je malý druh sviňuchy s okrúhlou hlavou s výraznými znakmi okolo úst a očí podobnými pande. Zatiaľ ju možno nájsť v severných vodách Kalifornského zálivu v Mexiku. 

Ekológovia však varujú, že to už dlho platiť nemusí. Je to hlavne kvôli drahým orgánom nachádzajúcim sa v inom morskom druhu, ktorý sa stal terčom skupín organizovaného zločinu. Nehumánny a nelegálny rybolov s nebezpečnými sieťami však zo sviňuchy spravil neúmyselnú obeť, ktorá sa dostala až na pokraj vyhynutia.

image

Vieš, čo je sviňucha a prečo Leonardovi DiCapriovi na nej tak záleží? Ohrozený druh je na pokraji vyhynutia

Vaquita, čo v španielčine znamená „malá krava“, je svetovo najohrozenejším morským cicavcom. Predpokladá sa, že ich tu zostalo len asi tucet – posledný prieskum ich biotopu odhadol, že existuje iba šesť až osem jedincov, aj keď iní môžu existovať mimo skúmanej oblasti. To je enormný pokles oproti odhadovanej populácii približne 600 kusov na konci 90. rokov. 

Hlavným dôvodom tohto nebezpečného poklesu sú rybárske siete – z ktorých najnebezpečnejšia je takzvaná žiabrová sieť. Využíva sa hlavne na lov na dne mora, kde bez rozdielu zabíja morský život.

Morský kokaín 

Hrozby pre vaquitu zosilnil nezákonný rybolov iného ohrozeného druhu rýb nazývaného totoaba, ktorý pláva v rovnakých vodách Kalifornského zálivu. Totoaba sú vyhľadávané pre svoje plávacie mechúry, ktoré sú v Číne vysoko cenené pre ich použitie v tradičnej medicíne a kozmetike. Ich cena sa môže vyšplhať až na viac ako desať tisíc dolárov (9100 eur) za kilogram. Lukratívnu ingredienciu preto často prirovnávajú k morskému kokaínu.

Túto alarmujúcu situáciu skúma nový dokument portálu Vice, The Cartel‘s Cash Catch. Počas trojročného vyšetrovania sa Vice rozprával s osobami zo všetkých strán tohto ekologicky katastrofálneho odvetvia, od rybárov, až po členov organizovaného zločinu. „Je to pre nás zdroj príjmu,“ povedal jeden predstaviteľ neslávne známeho kartelu Sinaloa, ktorý tvrdil, že ovláda obchod s totoabou v regióne. 

Za každú chytenú rybu platia rybárom 600 dolárov (550 eur). „Za jeden deň dostaneme päť až osem plávacích mechúrov. Každý týždeň teda posielame do USA približne 40. My z toho zarobíme 475-tisíc dolárov (435-tisíc eur) týždenne, len z USA,“ prezradil člen kartelu.

Mexické úrady podnikli kroky na boj proti nelegálnemu obchodu a na ochranu sviňúch, vrátane vytvorenia federálne chránenej zóny nazývanej útočisko Vaquita, v ktorej sa nachádza „oblasť nulovej tolerancie“, kde je zakázaná akákoľvek rybolovná činnosť. Úrady vyzvali rybárov, ktorí sa zaoberajú legálnym rybolovom, aby používali ekologickejšie udržateľné siete, ktoré sú pre sviňuchy bezpečnejšie. Okrem toho mexické námorníctvo zhodilo aj betónové bloky zakončené kovovými hákmi, ktoré nebezpečné siete trhajú a ničia.

Doteraz prijaté opatrenia však nedokázali zastaviť katastrofálny pokles populácie vaquita. A hoci je rybolov žiabrovými sieťami zakázaný vo veľkej časti horného Kalifornského zálivu, táto prax zostáva rozšírená. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. august 2024 04:16