Eton povolí len telefóny bez prístupu na internetBrainee x Canva
StoryEditor

Namiesto smartfónov len staré Nokie. Slávna škola, na ktorej študovali aj princ William a Harry, zavádza prísne pravidlá

Miroslav Kamody13.07.2024., 13:00h

Študenti prestížnej školy budú musieť vymeniť sociálne siete za „hadíka”.

Lajkuj Brainee.sk na

Viacero štátov vrátane Slovenska zaviedlo zákaz smartfónov pre študentov počas školského dňa, ale britská internátna škola zašla ešte o krok ďalej. Ak by sme však mali byť presní, urobila krok vzad, píše portál Engadget.

Eton College, historická a elitná britská internátna škola so slávnymi absolventmi, ako sú princ William a Harry, Ian Fleming či Tom Hiddleston, zaviedla od septembra novú politiku mobilných telefónov pre svojich študentov prvého ročníka.

image

Škola, ktorú navštevovali aj Harry s Williamom, nemôže otvoriť. Toalety a kanalizácia by totiž nezvládla posviatkový nápor 1 350 študentov

Miesto smartfónu stará Nokia

Títo študenti budú musieť nechať svoje smartfóny doma, ale môžu si priniesť SIM kartu a vložiť ju do starého offline mobilného telefónu značky Nokia s jednoduchou numerickou klávesnicou, ktorá dokáže iba telefonovať a posielať textové správy, uvádza CBS News.

Politika britskej internátnej školy je založená na usmerneniach vlády Spojeného kráľovstva, ktoré riaditeľom umožňujú zaviesť zákaz používania smartfónov pre študentov počas školského dňa. Zostáva len dúfať, že nikto študentom na škole nepovie o legendárnej hre Snake, ktorá jednu generáciu dokázala baviť celé hodiny.

Zákazy po celom svete

Zákazy a usmernenia pre smartfóny začínajú prenikať do škôl po celom svete. Podľa údajov z Govspend má 41 amerických štátov aspoň jednu školskú štvrť, ktorá zaviedla pravidlo vyžadujúce, aby študenti pri návšteve školy umiestnili svoje smartfóny do magneticky uzavretých vreciek.

image

Eton povolí len telefóny bez prístupu na internet

Unsplash/Girl with red hat

Zjednotená školská štvrť v Los Angeles schválila v júni celookresný zákaz telefonovania pre študentov do škôl, čo podnietilo kalifornského guvernéra Gavina Newsoma, aby požadoval podobný zákon na štátnej úrovni. Medzitým v New Yorku mestský kancelár verejných škôl David Banks povedal, že v najbližších týždňoch plánuje zaviesť zákaz telefonovania.

Guvernérka New Yorku Kathy Hochul spolupracuje so štátnym zákonodarným zborom na schválení dvoch nových zákonov, ktoré by umožnili študentom nosiť len telefóny, ktoré nemajú prístup na internet.

Nový zákon na Slovensku

Pre prvý až tretí ročník základných škôl bude platiť úplný zákaz používania mobilných telefónov počas vyučovania, prestávok a v priestore školy. Od štvrtého ročníka bude mať výnimku v prípade, ak si používanie mobilného telefónu vyžaduje štátny vzdelávací program.

image

Máš problém so sústredením a tvoja pozornosť sa neustále skracuje? Môže za tým byť Popcorn brain. Čo ho spôsobuje?

Od šiesteho ročníka v prípade, ak to vyžaduje štátny vzdelávací program alebo o výnimke rozhodne učiteľ pre potreby vzdelávania. Informoval o tom ešte v apríli minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD). Termín jeho zavedenia nateraz nie je jasný, už viackrát sa však skloňoval dátum 1. január 2025.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
07. september 2024 20:41