Útek z RafahuTASR/AP/Abdel Kareem Hana
StoryEditor

VYSVETĽUJEME Prečo na teba z každej strany vyskakuje All Eyes on Rafah? Z mesta sa v priebehu niekoľkých dní stalo peklo

Miroslav Kamody30.05.2024., 11:30h

Ak prežiješ nálety izraelských vzdušných síl, musíš čeliť ďalšiemu problému - hladomoru. Situácia v Rafahu je extrémne kritická a sociálne siete preto zaplavilo heslo, ktoré sa na túto katastrofu snaží upriamiť pozornosť.

Lajkuj Brainee.sk na

Internetom sa aktuálne vo veľkom šíri obrázok vygenerovaný umelou inteligenciou s jednoduchým odkazom All Eyes on Rafah (všetky oči na Rafahu). Čo to však znamená?

Fotografia upozorňuje na prebiehajúci konflikt medzi Izraelom a Palestínou. Ako píše portál Indy100, Rafah je mesto na juhu Gazy, kde bolo vysídlených mnoho Palestínčanov po pokračujúcich útokoch Izraela po tom, čo bol Rafah predtým označený za „bezpečnú zónu“.

image

Hrozba ekologickej katastrofy v Červenom mori. Jemenskí povstalci potopili loď plnú umelých hnojív

Desiatky tisíc obetí

Izraelský vojenský útok zabil 36-tisíc Palestínčanov, pričom 13 800 z nich sú deti. Tieto ničivé straty na životoch popri víkendovom útoku na utečenecký tábor v Rafahu, pri ktorom zahynulo viac ako 45 ľudí, opäť vrátane detí, viedli k masovým volaniam za zastavenie útoku na Palestínčanov a výraz „všetky oči na Rafahu“ naberali na sile.

Situácia v meste je extrémne kritická. Ako upozorňuje portál Hey FOMO, v oblasti je nedostatok potravín, paliva a ďalších položiek nevyhnutných pre život. Ľudia, ktorí z mesta utiekli, prežívajú v stanových táboroch a základné potreby na prežitie si musia zohnať sami.

Často hľadajú v odpadkoch alebo sutinách zničených budov. Takto si hľadajú materiál na stavbu prístreškov, namiesto toaliet si kopú priekopy. Do toho všetkého izraelské vzdušné údery neustále ohrozujú oblasť a pokiaľ ich aj ľudia prežijú, čelia riziku hladomoru.

Problémová pomoc

Dostať humanitárnu pomoc do Gazy je prakticky nemožné a ľudia, ktorí potrebujú lekárske ošetrenie, nemôžu odísť, pretože Izrael uzavrel hraničné priechody. Aj keď priechod Kerem Šalom bol v nedeľu opäť otvorený, dodávky pomoci nie sú dostatočné.

Fráza All Eyes on Rafah vyzýva ľudí, aby boli informovaní o útokoch na Palestínčanov, neodvracali zrak a požadovali prímerie. Na Instagrame zdieľalo tento konkrétny obrázok viac ako 29 miliónov používateľov vrátane významných mien ako Nicola Coughlan, Bobbi Althoff, Alison Brie, Leah Williamson, Mary Earps a Julia Fox. Pridali sa aj viacerí Slováci.

image

Až pätina sveta je nevhodná na návštevu. Na zozname nebezpečných krajín sú aj obľúbené dovolenkové destinácie Slovákov

Nielenže ho používajú na sociálnych sieťach milióny používateľov, ale tento výraz si osvojujú aj charitatívne organizácie a iné organizácie. Save the Children nazval blogový príspevok „Všetky oči na Rafah“ a vyzval na „okamžité a definitívne prímerie a neobmedzený prístup k humanitárnej pomoci“.

Všetky oči na Rafahu

Oxfam zverejnil na svojich účtoch na sociálnych sieťach infografiku, ktorá znie: „Všetky oči na Rafahu. Kam má ísť 1,4 milióna ľudí?“ Spolu s hashtagom „#CeasefireNOW“.

image

Tábor pri Rafahu

Maxar Technologies/Via Reuters

Doktor Rick Peeperkorn, riaditeľ Úradu Svetovej zdravotníckej organizácie pre okupované palestínske územia, vo februári povedal: „Všetky oči sa upierajú na Rafah. Všetci sledujeme správy a všetci dostávame príbehy o tejto možnej invázii a vojenských aktivitách.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 07:07