Pôrod v Spojených štátoch vyjde poriadne drahoUnsplash/Jimmy Conover
StoryEditor

VIDEO Koľko stojí pôrod v Spojených štátoch? Ženu zachránila jediná vec, inak by platila desiatky tisíc

Miroslav Kamody24.05.2024., 11:00h

Zaplatiť za pôrod sumu, za ktorú si človek kúpi byt na východe Slovenska? V Spojených štátoch nič prekvapivé.

Lajkuj Brainee.sk na

Zdravotná starostlivosť na Slovensku je bezplatná, no neplatí to tak v každej krajine. Najznámejším prípadom je sú v tomto smere Spojené štáty, kde je zdravotná starostlivosť poriadne drahá a bez nákladného poistenia môže človek prísť o poriadny balík peňazí len preto, že ho musela sanitka odviezť v život ohrozujúcom stave. 

Marina Mogilko, podnikateľka zo Silicon Valley, ktorú na Instagrame sleduje viac ako milión ľudí, sa rozhodla podeliť o to, koľko vlastne v Kalifornii stojí pôrod. A ide o sumy, ktoré sú pre bežného Slováka nielen nepredstaviteľné, ale aj likvidačné. 

image

Stačí, aby si kýchol, a lámu sa mu kosti. Muž so zriedkavou chorobou opisuje krutú realitu svojho života

Rýchly pôrod

„Najprv som začala rodiť doma, takže sme pár hodín počkali, aby sme sa uistili, že skutočne rodím,” začína svoje rozprávanie Marina. Následne aj s manželom odišli do nemocnice, kde jej potvrdili, že je otvorená na osem centimetrov. Zamierila tak rovno na pôrodnú sálu.

„Toto je moje druhé bábätko. Pôrod bol super rýchly, porodila som za 20 minút a všetko išlo hladko. Presunuli nás do inej izby, kde som mala vlastnú kúpeľňu a mohol tu so mnou zostať aj môj manžel.” Ako dodala, na izbe mali aj neobmedzené jedlo.

Šialená suma

Keďže už majú jedno malé dieťa, zostali iba jednu noc a odišli domov. O niekoľko dní neskôr jej prišiel účet za pôrod a noc v nemocnici. Výsledná suma? 36-tisíc dolárov (necelých 33 200 eur). Ako však Marina vysvetlila, keďže si platí zdravotné poistenie, zaplatiť nakoniec musela „len” 2-tisíc dolárov (1 850 eur).

„36-tisíc za prirodzený pôrod a jednu noc v nemocnici,” zopakovala šokovaná žena na konci videa. Je pravda, že na Slovensku sa za pôrod neplatí, no pokiaľ by žena chcela napríklad súkromnú izbu, prípadne konkrétneho pôrodníka, musí si tiež priplatiť. Slovenské sumy za poplatky pri pôrodoch sa však ani zďaleka nedoťahujú na tie americké.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. jún 2024 16:24