Sibongile Mani skončila kvôli míňaniu cudzích peňazí v rukách polícieX/Apostle Deza🇨🇺, Brainee x Canva
StoryEditor

Študentke na účet omylom poslali 700-tisíc eur. Peniaze míňala na veľké párty či nový iPhone, nakoniec skončila v putách

Miroslav Kamody14.05.2024., 13:00h

Mani sa zachovala presne tak, ako by si sa ty v podobnej situácii rozhodne nemal. Chvíľu to dokonca vyzeralo tak, že pôjde na päť rokov do väzenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Čo by si urobil, keby sa na tvojom účte záhadne objaví gigantická suma peňazí? Nechal by si si ich s mottom „sú na mojom účte, tak mi patria”, alebo by pod tlakom a strachu z následkov začal riešiť, čo s nimi? 

Prípady, kedy sa niečo také stalo, nás už niekoľkokrát presvedčili o tom, že jedinou správnou možnosťou je peniaze vrátiť, keďže takmer vždy ide o omyl. Ako však píše portál LadBible, nie každý sa zachová tak, ako by sa mal.

image

Manželia celé dni pátrali po svojej stratenej mačke. Neskôr zistili, že ju omylom zabalili do krabice poslali do Amazonu

Začala bezhlavo míňať

Svoje by o tom vedela povedať aj študentka Sibongile Mani, ktorá navštevovala Walter Sisulu University (WSU) v Južnej Afrike. Mani, ktorá v tom čase mala 32 rokov, dostávala v rámci benefitov každý mesiac približne 100 eur na jedlo.

Jedno ráno však zistila, že program vládnej pomoci jej omylom poslal 14 miliónov randov (vyše 700-tisíc eur). Bolo jasné, že ide o omyl, no mladá žena sa rozhodla túto príležitosť využiť naplno a vydala sa na obrovský nákupný ošiaľ.

V nasledujúcich dňoch si kúpila značkové oblečenie, najnovší iPhone či drahé fľaše alkoholu. Podarilo sa jej minúť takmer 40-tisíc eur, kým sa ju podarilo chytiť vďaka bankovému dokladu, ktorý nechala v supermarkete.

Skončila v putách

Samkelo Mqhayi, sekretárka pobočky Juhoafrického študentského kongresu, vtedy pre Herald Live povedala: „Zrazu míňala veľké množstvo peňazí. Jej účtenka zo supermarketu ukázala, že má na účte 13,6 milióna randov a organizovala večierky pre svojich priateľov, ktorých zasypala darčekmi.”

Nakoniec bola v roku 2017 zatknutá a obvinená z krádeže a podvodu. V roku 2022 bola odsúdená na päť rokov väzenia, no jej právnička sa odvolala s odôvodnením, že študentka nepredstavovala nebezpečenstvo pre spoločnosť a peniaze, ktoré pristáli na jej účte, neukradla.

Peniaze vrátiť nemusela

Sama Mani tvrdila, že peniaze považovala za „zázrak“ a „dar od Boha“, pričom povedala, že „dvakrát nerozmýšľala“ nad tým, ako ich minúť. Na pojednávaní na Najvyššom súde vo východnom Londýne v roku 2023 dvaja sudcovia súhlasili s prerušením päťročného trestu Mani pod podmienkou, že v tom čase nespáchala žiadnu krádež ani podvod.

image

Luxusné klenotníctvo omylom predalo náušnice s 99 percentnou zľavou. Zamestnanec zabudol pripísať nuly

Tiež jej bolo nariadené, aby absolvovala 14 týždňov verejnoprospešných prác a absolvovala poradenstvo – ale nebolo jej nariadené vrátiť peniaze, ktoré minula. Potom, čo sudcovia súhlasili s prerušením trestu, bola Mani „veľmi šťastná“, že nemusela ísť do väzenia a „sa snaží toto všetko hodiť za hlavu a začať odznova“.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. júl 2024 04:46