Mafia Brainee x Canva
StoryEditor

Taliansko bude odoberať deti mafiánom zo Sicílie a Neapola. Chce tak zabrániť tomu, aby sa dali na dráhu zločinu

ČTK02.04.2024., 12:30h

Talianske úrady budú hľadať náhradné rodiny pre deti bossov organizovaného zločinu zo Sicílie a Neapola. Cieľom programu, ktorý už 12 rokov funguje v Kalábrii, je utnúť rodinné väzby mafie a predísť tomu, aby potomkovia nasledovali zločineckú dráhu svojich rodičov, napísala agentúra AFP.

Lajkuj Brainee.sk na

Od roku 2012 sa talianska justícia systematicky venuje rodinám popredných figúr kalábrijskej mafie ‘Ndrangheta a snaží sa posielať ich deti do náhradných rodín, prípadne im hľadať bezpečné útočisko s ich matkou, ak sa rozhodne opustiť ich otca.

„Učia osemročné deti strieľať. V ôsmich rokoch predávajú crack,” opísala pomery v mafiánskych rodinách predsedníčka talianskeho parlamentného výboru pre boj s organizovaným zločinom Chiara Colosimová.

image

Svet reaguje na naše prezidentské voľby. Na Slovensku sa hrá o to, či pretrvá mafiánsky štát, píšu zahraničné médiá

Desiatky detí

V rámci doterajšieho programu nazvaného Liberi di Scegliere (Sloboda voľby) sa podľa sudcu Roberta Di Bellu podarilo nájsť nový domov asi 150 deťom, z toho v 30 prípadoch s nimi z pôvodnej rodiny odišli aj ich matky.

„Je to historický moment v boji proti mafii,” komentoval minister spravodlivosti Carlo Nordio rozšírenie doterajšej praxe na členov sicílskej organizácie Cosa Nostra a neapolskej Camorry.

image

Talianska polícia

Reuters/Igor Petyx

Zmeniť celý život

Okrem prerušenia rodovej línie mafiánov si sudca Di Bella sľubuje od programu tiež ďalších mafiánov získaných na stranu zákona. Niektorí členovia ´Ndranghety podľa neho začali svedčiť proti svojim kumpánom po tom, ako sa ich deti dostali na bezpečné miesto.

„Rodič je pripravený obetovať život za svojho syna. Pre moje deti a moju ženu som sa rozhodol zmeniť svoj život,” citovala AFP z listu, ktorý jeden z bývalých mafiánov adresoval Di Bellovi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 09:49