Daniela Almeida VeraX/RLC Noticias
StoryEditor

81-ročnej Daniele zistili, že v sebe 50 rokov nosila dieťa. Odstránenie ultravzácneho plodu ju však nakoniec stálo život

Miroslav Kamody23.03.2024., 14:30h

Na celom svete bolo doteraz identifikovaných iba niekoľko desiatok podobných prípadov. Žena si totiž vyše 50 rokov nevšimla, že má v sebe plod dieťaťa.

Lajkuj Brainee.sk na

Dôchodkyňa v Brazílii zomrela po operácii na odstránenie vzácneho „kamenného dieťaťa“, ktoré v sebe nosila približne 56 rokov. Ako informuje DailyMail, 81-ročná Daniela Almeida Vera zomrela deň po operácii v regionálnej nemocnici. Zdravotníci odhalili kalcifikovaný plod, nazývaný litopéd, počas skenovania po tom, čo sa žena sťažovala na bolesti žalúdka.

image

Dôchodkyňa nerozdýchala 15-tisícový nedoplatok. Zomrela na Štedrý deň, potom sa ukázalo, že vo vyúčtovaní urobili chybu

Pôvodne si myslela, že má problém s močovými cestami, lekári zase pracovali s verziou, že má rakovinu. Nakoniec však dospeli k záveru, že Daniela nosila mŕtvy plod v tele od posledného tehotenstva pred viac ako piatimi desaťročiami. Žena pochádzala z domorodého kmeňa a žila v osade neďaleko brazílskych hraníc s Paraguajom, zanechala po sebe sedem detí a 40 vnúčat.

Mohla ho mať aj dlhšie

Operácia sa uskutočnila 14. marca a na druhý deň zomrela na jednotke intenzívnej starostlivosti. Jej 21-ročná dcéra povedala, že nerada chodila k lekárovi a bála sa prístrojov na vykonávanie testov.

Naznačila tiež, že jej mama mohla nosiť svoje „kamenné dieťa“ dlhšie ako 56 rokov, ako hovoria lekári. Údajne sa na bolesti sťažovala od prvého tehotenstva, pričom príbuzným povedala, že má „pocit, že sa jej v bruchu pohybuje dieťa“.

Len pár desiatok prípadov 

Na kalcifikovanom plode nariadené ďalšie testy, aby sa o ňom lekári dozvedeli viac. Zriedkavý jav sa vyskytuje najčastejšie, keď plod odumrie počas tehotenstva v brušnej dutine a je príliš veľký na to, aby ho telo reabsorbovalo, a na vonkajšej strane sa kalcifikuje ako súčasť reakcie na cudzie teleso, čím chráni telo matky pred odumretým tkanivom a zabraňuje infekcii.

image

87-ročnú babku napadol v jej dome hladný zlodej. Ubránila sa a ešte mu dala aj najesť

V časopise Journal of the Royal Society of Medicine z roku 1996 sa uvádza, že doteraz bolo zdokumentovaných iba 290 prípadov litopédov. Najstarší známy prípad bol nájdený počas archeologického výskumu v Bering Sinkhole v Texase, pričom je datovaný do roku 1100 pred Kristom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 06:59