VäzenieReuters/Claudia Greco
StoryEditor

Poľsko má problém s preplnenými väznicami. Vláda preto plánuje prepustiť desiatky tisíc väzňov

Miroslav Kamody19.03.2024., 14:30h

Poľsko sa chystá k radikálnemu kroku prepustiť desiatky tisíc väzňov. Súčasná vláda kritizuje tú predchádzajúcu, štatistiky však hovoria jasne.

Lajkuj Brainee.sk na

Poľsko rieši akútny problém s preplnenými väznicami. Vláda sa preto rozhodla znížiť ich počet o štvrtinu všetkých väznených, pričom ide o približne 20-tisíc odsúdených, oznámil vysoký predstaviteľ ministerstva spravodlivosti. Informoval o tom portál Notes from Poland.

Ministerstvo potvrdilo, že sa bude snažiť zabezpečiť, aby viac väzňov bolo predčasne prepustených z trestu. Z problému obvinilo bývalú vládnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) a naznačilo, že jej politika udeľovania trestov bola príliš tvrdá. Dvaja kolegovia z bývalej vlády PiS však plány kritizovali a tvrdili, že prejavujú neúctu k obetiam zločinu.

image

Muža neprávom väznili 24 rokov za čin, ktorý nespáchal. Cítil som sa ako dieťa, opisuje skúsenosti po návrate do spoločnosti

Masívne zníženie počtu väzňov

„Mojím cieľom na toto [štvorročné vládne obdobie] je znížiť počet väzňov o 20 000,” povedala dnes námestníčka ministra spravodlivosti Maria Ejchartová pre denník Rzeczpospolita. „Prvé oprávnené vydania už prebehli. Väznice sú preplnené,” dodala.

Podľa nej je dôvodom predovšetkým prísnosť zákona a politika predchádzajúcej vlády, podľa ktorej by sa všetky zločiny mali trestať väzením. Podľa údajov tamojšej štátnej väzenskej služby malo Poľsko k máju 2023 vo väzenskom systéme len niečo vyše 78-tisíc ľudí.

Podľa celoeurópskych údajov z roku 2021 – najnovšie zverejnené Eurostatom – má Poľsko spolu s Maďarskom najvyšší počet väzňov v rámci bloku v pomere k počtu obyvateľov. Ich počet 191 väzňov na 100-tisíc ľudí je približne o 80 percent vyšší ako priemer EÚ (106).

image

Väzenie

Reuters

Desať väzňov v jednej cele

Notes from Poland pripomína, že totožná miera 191 väzňov bola aj v roku 2015, kedy PiS prevzala moc od predchádzajúcej vlády vedenej Občianskou platformou (PO), ktorá je v súčasnosti opäť vládnucou stranou. Výbor Rady Európy na zabránenie mučenia (CPT) vo svojich výročných správach tiež pravidelne kritizoval Poľsko za to, že nespĺňa minimálne odporúčania týkajúce sa množstva priestoru, ktorý majú väzni k dispozícii.

Odporúča 4 m² na väzňa v spoločných celách a 6 m² pre jednočlenné cely. Ejchart pre Rzeczpospolita povedala, že zníženie počtu ľudí zadržiavaných v poľských väzniciach pomôže krajine splniť tieto ciele. Dodala, že do konca januára tohto roku – niečo vyše mesiaca po nástupe novej vlády – už splnila sľub o ukončení praxe držania viac ako desiatich väzňov v jednej cele.

Nórsko ako vzor

Krajina chce rozšíriť používanie elektronického sledovania, ktoré bude možné použiť až na 4-tisíc väzňov. Okrem toho vláda povzbudzuje riaditeľov väzníc, aby predložili viac žiadostí o predčasné prepustenie.

image

Neprávom odsúdený Poliak si zbytočne odsedel 18 rokov vo väzení. Po pár rokoch na slobode zomrel na rakovinu pľúc

Na otázku denníka Rzeczpospolita, či je riskantné snažiť sa o predčasné prepustenie 20 000 väzňov, Ejchart priamo neodpovedala, ale dodala, že je potrebná „zmena v spôsobe, akým uvažujeme o treste a jeho vykonávaní“.

Pripustila, že takáto politika nie je u verejnosti vždy populárna, no poukázala na Nórsko ako na príklad toho, ako lepšie podmienky vo väzniciach pomohli k tomu, že miera recidívy medzi bývalými odsúdenými je polovičná v porovnaní s Poľskom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 23:11