Fotograf Martin KoubekOta Bartovský/Mafra
StoryEditor

Fotograf Martin má kvôli úradom otvorené len raz za štyri roky, aj to len desať minút. Záujemcov fotí zadarmo

Jan PešekiDnes.cz01.03.2024., 12:00h

Len raz za štyri roky a len na desať minút. Zvyšok dohodou. Takúto otváraciu dobu má na svojom ateliéru uvedenú jablonecký fotograf Martin Koubek. Tvrdí, že zo zákona musí mať hodiny pre svojich klientov napísané na prevádzke, a tak zvolil 29. február, ktorý sa v kalendári vyskytuje len v prestupnom roku. Počas desiatich minút navyše fotí všetkých prichádzajúcich celkom zadarmo.

Lajkuj Brainee.sk na

Koubkov ateliér zdobí kuriózna otváracia doba už sedem rokov. „Dostal som vtedy echo, že po Jablonci chodia kontroly zo živnostenského úradu a kontrolujú ceduľky. Nevedel som, čo na ňu napísať. Volal som na tri úrady a dozvedel som sa, že tam mám mať otváraciu dobu. Ale ako má vyzerať, to mi nikto nepovedal,“ spomína fotograf, ktorý pracuje v ateliéri alebo v teréne po telefonickej či internetovej dohode s klientmi, píše sa na portáli iDnes.cz.

„Išiel som podnikať preto, aby ma nikto nenútil sedieť na jednom mieste počas určitej doby. Tak som si naschvál vybral dátum 29. február,“ pokračuje Koubek. „Chápem, že u nejakých prevádzok, ako napríklad cukráreň, to musí byť. Ale mne sem nikto nepríde len preto, že uvidím že mám otvorené. Takto to nefunguje.“

Podľa Koubka vraj jednoduchý nápis „otvorené po dohode“ nestačí. „Na jednom u úrade mi povedali, že je tam potrebné mať konkrétny čas.“

image

Snímka medzi životom a smrťou. Fotograf zvečnil popravu v Iráne, jeho identitu zistili až o niekoľko rokov neskôr

Zákon nariaďuje otváraciu dobu

Jeho slová čiastočne potvrdzuje vedúca Živnostenského úradu v Jablonci nad Nisou Jitka Prchalová. „Určite by tam mal mať napísanú nejakú otváraciu dobu, pokiaľ za ním chodia zákazníci,“ hovorí Prchalová a odkazuje na siedmy a ôsmy odstavec živnostenského zákona.

V nich sa skutočne okrem iného píše: Prevádzka určená pre predaj tovarov alebo poskytovanie služieb spotrebiteľom musí byť trvalo a zvonku viditeľne označená tiež predajnou dobou určenou pre styk so spotrebiteľmi, ak nejde o mobilnú prevádzku alebo automat.

„Meritum zákona tým splní, ale úplne v poriadku to asi nie je. Keby prišlo tvrdí na tvrdé, tak to riešime,“ vysvetľuje Prchalová a dodáva, že poľahčujúcou okolnosťou pre Koubka je, pokiaľ sa mu mimo uvedenej pracovnej doby môžu zákazníci napríklad dovolať alebo mu napísať. Rovnaký názor má aj Ministerstvo priemyslu a obchodu, pod ktoré živnostenské úrady spadajú.

„Ak ide v danom prípade o živnosť a podnikateľ má pravdepodobne pevnú, teda stacionárnu prevádzku, nie mobilnú, mal by ju mať podľa názoru MPO označenú všetkými údajmi v súlade so živnostenským zákonom. Rozhodujúce je, že činnosť prevádzkuje ako subjekt živnostenského podnikania, dopadajú na neho teda všetky povinnosti podľa zákona, t.j. aj vrátane povinností mať uvedenú prevádzkovú dobu. A to bez ohľadu na skutočnosť, že podľa otázky má mať ateliér otvorený len jediný deň, a to 29. februára 2024,“ hovorí na otázku iDnes.cz Milujše Trefancová z tlačového oddelenia ministerstva.

Absurdné, zhodujú sa zákazníci

Koubek využil svoju nevšednú otváraciu dobu na fotenie zákazníkov zadarmo. Na svojom Facebooku zverejnil, že za ním od 17:30 do 17:40 môže ktokoľvek prísť. A ľudia skutočne dorazili. „Príde mi vtipné, že Martin vymyslel takú akciu. Niekoľkokrát som sa u jeho otváracej doby pozastavila. Je to absurdné nariadenie. Myslím si, že to pekne využil na príjemnú udalosť,“ hovorí Klára Hembalová, ktorá na fotenie dorazila s rodinou.

Do Koubkovho ateliéru prišiel aj David Němec, ktorý sa o fotení zadarmo dozvedel náhodou. „Kolegyňa z práce mi napísala, či sa nechcem prísť vyfotiť a podporiť pána Koubka. Je to veľmi absurdné, pretože robí profesiu, ktorá nevyžaduje pevnú otváraciu dobu,“ dodáva.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 23:10