Daroval jej obličku#elimikawikiendi/X
StoryEditor

Pri rozvode riešili kurióznu požiadavku: Muž daroval žene obličku, pri rozvode si ju pýtal späť

Nikola Michalkova19.02.2024., 12:00h

Rozvod býva náročný už sám o sebe. Zatiaľ čo v rozvodovom konaní bežne ide o starostlivosť o deti a rozdelenie majetku, prípad z roku 2005 je o niečom netradičnom.

Lajkuj Brainee.sk na

Rozvody nie sú príjemnou vecou, ale niekedy sú pri pretrvávajúcich problémoch nevyhnutné. Zatiaľ čo väčšina párov sa počas rozvodového konania háda o to, kto dostane deti do starostlivosti a ako sa rozdelí ich majetok, existuje prípad, keď sa spor týkal niečo oveľa netradičnejšieho. Prečítaj si príbeh manželského páru. 

Daroval jej obličku

Pár manželstvo spečatil v roku 1990. Dvojica má spolu tri deti. Doktor Richard Batista v roku 2001 svojej žene daroval obličku, čím jej v tom čase zachránil život. A myslel si, že tiež aj manželstvo, keďže podľa jeho slov mali už dlhodobo problémy. „Mojou prvou prioritou bolo zachrániť jej život. Druhý bonus bolo zachrániť aj manželstvo,“ povedal, píše sa na portáli Unilad.

image

Všetkých klamali idylickým manželstvom. Veľké odhalenie Jady Pinkett: Smithovci už niekoľko rokov žijú oddelene

Avšak ani darovaná oblička nepomohla manželstvo zachrániť, a tak v roku 2005 jeho žena požiadala o rozvod. A v tom sa to strhlo. Najskôr ju Batista obvinil, že má aféru. Na žiadosť o rozvod okrem toho reagoval aj inak, extrémnejšie. Zjavne mu ani nešlo o to, ku komu po rozvode pôjdu deti, ale požadoval od ženy jeho darovanú obličku alebo odškodné vo výške 1,5 milióna dolárov.

Jeho právnik uviedol, že jeho klient žiada nahradiť hodnotu obličky, ktorú svojej žene daroval. Avšak na tom, že je to celé pritiahnuté za vlasy sa zhodli mnohí odborníci od právnikov až po ľudí špecializujúcich sa na lekársku etiku. „Odňatie obličky by znamenalo, že by musela ísť na dialýzu alebo by ju to dokonca zabilo,“ vysvetlil lekársky etik Robert Veatch.

image

Richard Batista

#elimikawikiendi/X

Neuspel

Samozrejme, počas rozvodového konania Batista s jeho požiadavkami neuspel, a tak odišiel s prázdnymi rukami – nedostal ani obličku, ani odškodné. Najvyšší súd okresu Nassau v desaťstranovom rozhodnutí zamietol jeho žiadosť a rozhodol, že oblička je darom. „Snaha muža vymáhať a získať peňažnú náhradu je preto nielen v rozpore so zákonným predpisom, ale môže ho vystaviť aj trestnému stíhaniu,“ uviedol sudca Jeffrey Grob.

V Spojených štátoch sa darovanie orgánov považuje za dar aj právne. Toto opatrenie zaviedli s cieľom zabrániť predaju orgánov. Ani to ale nezabránilo Batistovi predložiť svoju nevhodnú požiadavku. Právny zástupca jeho ženy Dawnell sa vyjadril, že s rozhodnutím boli spokojní. „Ľudské orgány nie sú tovar, ktorý sa dá kúpiť alebo predať,“ uzatvára.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 12:34