PlastikaAntiyoutuber.cz/
StoryEditor

Napuchnuté pery, bolesti a tajnosti o vzdelaní. Známa klinika čelí problémom, úpravy majú vykonávať amatéri

Antiyoutuber15.02.2024., 15:00h

Žena z Prahy prevádzkuje renomovanú estetickú kliniku. Údajne sa vydávala za lekárku a aplikovala stovkám klientov výplne kyselinou hyalurónovou. Drvivá väčšina z nich nevedela, čo za látku im aplikuje, nikdy s nimi nikto nič nekonzultoval. Neznáme je aj meno lekárky.

Lajkuj Brainee.sk na

Bývalé klientky pre Antiyoutuber.cz popísali skúsenosti z kliniky. Po aplikácii im opuchli pery, výplň mizla a jednu z klientiek museli hospitalizovať. Klinika sa chce brániť právnou cestou, absenciu lekárskeho vzdelania nekomentuje.

Odporúčanie od influencerky

Estetické úpravy zažívajú zlatý vek. Dať si urobiť korekciu nosa, zväčšenie pier či vyhladenie vrások nikdy nebolo jednoduchšie. Už dávno ale neplatí,  že by výplne aplikovali len vyštudovaní lekári. V poslednej dobe sa objavuje čím ďalej tým viac žien, ktoré výplne injekčne aplikujú bez akéhokoľvek vzdelania. Niektorí si hovoria kozmetičky, iné sa za lekárky vydávajú. Výsledný efekt ich práce je ale často podobný – behá z neho mráz po chrbte.

Bratz Clinic, prípadne v súčasnosti Bratz Institute, je jednou z mnohých pražských kliník, ktorá sa zaoberá estetickými úpravami. Už názov inšpirovaný bábikou s výraznými perami napovedá, na ktorú časť tváre sa klinika špecializuje. Ponúkajú tiež korekciu nosa, brady alebo vyhladenie vrások. Na prvý pohľad klinika pôsobí ideálnym dojmom. Svoju prácu prezentujú na Instagrame, spolupracujú s populárnymi influencermi. Lenže sa zdá, že tých nepodarených prác je viac, než tých podarených.

image

Nastrelené vlasy, krivé zuby a nepodarené operácie. Turecko sa pre nízku cenu stalo mekkou plastík, často končia pohromou

Už pred dvoma týždňami sa na sociálnych sieťach začali množiť negatívne skúsenosti so spomínanou klinikou. Klientky nielen, že neboli s výsledkom spokojné po estetickej stránke, niektoré tiež uvádzali, že sa im výplň úplne vstrebala po veľmi krátkej dobe. Klinika ale uvádza, že výplne kyselinou hyalurónovou v perách vydrží pol roka až rok.

Bratz Institute bol ešte donedávna považovaný za renomovanú kliniku. Spolupracovali s nimi aj niektoré influencerky, napríklad Štěpánka Zaspalová, ktorá patrí medzi najpopulárnejšie internetové tvorkyne súčasnosti. Tým, že má výplne, sa nikdy netajila a preto začala s Bratz Institute pred tromi rokmi spolupracovať. Zaspalová  je na sociálnych sieťach k sledujúcim veľmi úprimná a otvorená, a tak dali nielen jej sledujúci aj na jej odporučenie a kliniku navštívili. Aj ona ale nedávno zaznamenala hromadiace sa negatívne skúsenosti s klinikou.

Zaspalová o skúsenostiach s klinikou prehovorila prvýkrát na TikToku. Vysvetlila, že s klinikou začala spolupracovať preto, že bola s jej službami vždy spokojná a nikdy na prácu ženy, ktor výplne aplikuje, nepočula žiadnu negatívnu recenziu. To sa ale nedávno zmenilo. „Ozvali sa mi stovky dievčat, ktoré k pani ‚doktorke‘ chodili na základe môjho odporúčania, s príšernými recenziami. Bolo to tam ako na bežiacom páse, dievčatá tam boli ledva dve minúty,“ vysvetľuje Zaspalová. Ženy, ktorí sa jej so skúsenosťami ozvali, uvádzali, že ani nevedeli, akú látku im žena aplikuje.

Žiadny certifikát

Pre celú kauzu je tiež úplne sťaženie, prečo je uvádzané označenie doktorka v úvodzovkách. Po tom, čo Zaspalová zdieľala video na TikToku, sa strhla v podstate lavína negatívnych komentárov. Podľa informácií redakcie Antiyoutuber.cz poškodených žien malo byť takmer dvesto. Po tom, čo medzi sebou začali skúsenosti zdieľať, zistili, že žena s najväčšou pravdepodobnosťou nemá lekárske vzdelanie. „Nikde nemala žiadny certifikát, nenašli sme ju v zozname lekárov,“ vysvetľuje jedna z poškodených.

Celú situáciu komplikuje fakt, že žiadna z poškodených nevie, ako sa doktorka volá. Klinika nemá žiadny web, všetku prácu prezentuje na Instagrame a cez neho sa tiež objednáva. Uvádza tiež niekoľko telefónnych čísel, všetky ale vedú na recepciu. Nikde neuvádza identifikačné číslo osoby, bankové účty, na ktoré klientky posielali peniaze, sú vedené na niekoľko ľudí, žiadny z nich nevedie k spomínanej „doktorke“.

image

Plastika

Antiyoutuber.cz/

Na základe našich informácií sa žena, ktorá aplikovala výplne, doktorkou nechala titulovať nielen od klientov, ale aj od ostatných zamestnancov. Lenže problematické je aj označenie kozmetička, zmena názvu funkcie z lekárky či doktorky nestačí. Podľa hovorcu Ministerstva zdravotníctva Ondřeja Jakoba je kozmetológia veda, ktorá sa zaoberá výskumom a prípravou kozmetických prípravkov. „Z doterajších skúseností z praxe sa za kozmetičku považuje osoba, ktorá sa aktívne vzdeláva v problematike, teda zúčastňuje sa na rekvalifikačných kurzoch, vzdelávacích seminároch, odborných skúškach a podobne,“ vysvetľuje Jakob.

Jednoducho, podľa Ministerstva zdravotníctva nikto, kto nie je dostatočne kvalifikovaný, by výplne aplikovať nemal. „Aplikácia demálnych výplní na báze kyseliny hyalurónovej alebo botulotoxínu je na základe odbornej diskusie zverená len do rúk kvalifikovaného lekárskeho personálu v súlade so zákonom o zdravotných službách, a to len v zdravotníckych zariadeniach,“ vysvetľuje.

Skúsenosti

Iveta si na klinike nechala zväčšiť pery dvakrát. „Pred prvou návštevou som kliniku informovala o tom, že kojím a či mi aplikáciu aj napriek tomu urobí. Napísala, že to nie je problém a nemá to na dojčenie vplyv,“ opisuje. Aplikácie podľa nej prebehla v poriadku. Žena sa jej nepredstavila a bola zahalená. Upozorňuje tiež na fakt, že od nej nikto nechcel vyplniť žiadny formulár pred výplňou, nedostala ani blok. Nevedela ani aký materiál jej žena aplikovala.

Takmer po dvoch mesiacoch od výplne začali Ivete pery opúchať. Najskôr opuchol len jedna strana, o deň neskôr aj ďalšia. Žiadne lieky jej na opuch nepomáhali. „Alergická nie som na nič, nikdy sa mi to nestalo. V tej dobe som ešte stále dojčila. Vedome ‚doktorka ’ohrozila nielen mňa, ale aj malého. Ústa mi v rozmedzí pár mesiacov opuchli ešte päťkrát,“ vysvetľuje. Po tom, čo sa na kliniku obrátila s tým, že si myslí, že jej opuch spôsobila výplň, jej z profilu niekto odpovedal, že má pravdepodobne alergiu na nejakú ingredienciu z balzamu na pery.

image

Vojak sa nechal preoperovať na ženu, je šťastná. Prsia jej môže závidieť nejedna dáma

V domnienke, že ide o lekárku, Iveta navštívila kliniku o pár mesiacov druhýkrát. „Keď som jej povedala, že som minule mala problémy, povedala, že to nevadí. Dala tam rýchlo výplň a už sa so mnou nebavila,“ opisuje. Ženu Iveta upozornila na to, že má po operácii opuchnuté pery. Podľa nej však kvôli tomu, že spí na boku a pery nejdú opraviť. „Výplň vydržala veľmi krátku dobu. Ústa mám doteraz krivé,“ dodáva.

Jej prípad nie je ojedinelý. Simona pred aplikáciou nemala so ženou žiadnu konzultáciu, nikto sa jej na zdravotný stav nepýtal a zákrok trval podľa jej slov dve minúty. „Po troch týždňoch od prvej aplikácie ma pozvala na ďalšiu výplň. Sťažovala som sa na výsledok, tak si ma tam nechala trochu dlhšie. Bolelo to strašne,“ opisuje. Najskôr bola s výsledkom spokojná, po pár týždňoch jej ale pery stvrdli. „Všade som mala guličky, dúfala som ale, že to zmizne. Nič sa nestalo, tak som sa ‚doktorke‘ ozvala sama. Pozvala ma na rozpustenie, ale úľavu som cítila maximálne dve hodiny a celé sa to opakovalo znovu,“ dodáva.

Takmer všetky bývalé klientky majú negatívnu skúsenosť. Helena má na perách guličky a výplň je nesymetrická. Lenke pred aplikáciou nedala ani umŕtvovací krém, údajne jej pery nastriekala sprejom. „Látku, ktorú mi dala na pery, nešlo ani na prvýkrát rozpustiť. Nejaké nedokonalosti tam mám doteraz. Musela som na pohotovosť na kvapku kortikoidov,“ opisuje.

Sofia sa v klinike rozhodla pre korekciu nosa. „Bola som omylom objednaná na rovnaký čas ako iná slečna. Pani ‚doktorka‘ nevedela, čo s tým urobí. Pretože išla slečna na pery a ja na nos, tak si ju vzala do ordinácie ako prvú. Dala jej na pery krém na umŕtvenie a poslala ju do čakárne,“ vysvetľuje. Dodáva, že korekcia nosa trvala približne minútu a pol. Po piatich dňoch od aplikácie jej začínala výplň miznúť.

image

OnlyFans modelka žiadala svojich fanúšikov o peniaze na vozík. Potrebuje ho na svoje desaťkilové implantáty

Procedúry sú schválené

Veľká časť klientok platila za zákrok v hotovosti, peniaze im tak nikto nevráti. Výplň pier stála približne sedemtisíc korún, korekcia vrások okolo tritisíc.

Kliniku sme oslovili aj my. Pýtali sme sa, ako chcú na všetky negatívne recenzie reagovať. „Všetky procedúry, ktoré u nás ponúkame, máme schválené. Materiály používame kvalitné od overených predajcov. Daňový doklad vždy dáme každej klientke,“ vysvetľuje klinika. Tiež si stojí za tým, že nikomu žiadnu zdravotnú ujmu nespôsobila. „Nikdy sa na nás nikto neobrátil so žiadnym (závažným) problémom,“ dodáva. K situácii sa údajne nemôžu ďalej vyjadrovať a všetko bude vyriešené právnou cestou. Na opakovanú otázku na lekárske vzdelanie ale nereagovali.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 16:59