Nadya Sulemanová s niektorými so svojich detíProfimedia
StoryEditor

Prvé osmerčatá oslavujú 15. narodeniny. Ich mama nemala na výchovu peniaze, zarábala si striptízom aj televíznou šou

ČTK28.01.2024., 10:00h

V kalifornskom meste Bellflower sa 26. januára 2009 narodili prvé preživšie osmerčatá na svete - šesť chlapcov a dve dievčatá. Ich matka, vtedy tridsaťtriročná rozvedená a nezamestnaná Nadya Sulemanová mala vtedy už šesť detí od dvoch do siedmich rokov. Všetky deti boli počaté „v skúmavke", tento rok budú mať 15 rokov.

Lajkuj Brainee.sk na

Osmerčatá sa vtedy narodili cisárskym rezom (u neho asistovalo celkovo 46 lekárov a sestier) Američanke Sulemanovej v kalifornskom meste Bellflower. Tridsaťtriročná slobodná matka (rozviedla sa v roku 2008) tak rozšírila počet svojich potomkov na 14 (mala tiež tri páry dvojčiat), všetky deti boli počaté v skúmavke.

image

Aaraw, Makar, Solomia či Rea. Aj takéto mená zapisovali minulý rok na slovenských matrikách

Prípad „oktomamy” rozpútal debatu o tom, či je zodpovedné matke šiestich detí implantovať osem ďalších embryí (lekár dokonca prišiel o licenciu). Sulemanová navyše bojovala s existenčnými problémami, takže narodenie potomkov sa snažila medializovať. Podpísala dohodu o účinkovaní v televíznej reality šou, zarábala si aj striptízom.

Domácnosť vedená s vojenskou presnosťou

V roku 2018 vyšiel v New York Times článok, podľa ktorého boli osmerčatá vo vtedy deviatich rokoch „na svoj vek malé, ale sú zdvorilé, varia, sú vegani, prečítajú dve knihy mesačne a robia si domáce úlohy bez vyzvania. Napriek všetkým hrôzostrašným historkám v bulvári od narodenia sú z nich vzorní štvrtáci”.

V marci 2019 priniesol austrálsky publicistický program Sunday Night rozhovor so Sulemanovou k desiatym narodeninám osmerčiat. Sulemanová vtedy povedala, že ich domácnosť je vedená s „vojenskou presnosťou” a deti sú „šťastné, zdravé a dobre vychované”.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 19:01