DrogyUnsplash/Colin Davis
StoryEditor

Masívne zatýkanie na Srí Lanke. Pri gigantickej protidrogovej operácii zadržali vyše 40-tisíc ľudí

TASR19.01.2024., 14:30h

Viac než 40-tisíc ľudí zadržali srílanské úrady počas masívnej protidrogovej operácie, ktorú spustili vlani v decembri. Zároveň trvajú na tom, že v nej budú pokračovať napriek kritike OSN, ktorá sa domnieva, že počas zásahov dochádza k porušovaniu ľudských práv.

Lajkuj Brainee.sk na

Úradujúci šéf srílanskej polície Dešabandu Tenekún vo štvrtok pre AP uviedol, že od začiatku operácie policajti v spolupráci s armádou zadržali a vypočuli vyše 40-tisíc osôb, ktoré buď drogy užívali, predávali alebo pašovali. Súdy zároveň nariadili zatknutie 5-tisíc podozrivých.

Gigantická distribučná sieť

Za uplynulý mesiac sa tiež podarilo zlikvidovať 65 percent distribučnej siete drog na Srí Lanke a hlavný policajný inšpektor dúfa, že do konca januára sa ju podarí rozložiť úplne. Do operácie sa zapojili aj tajné služby, ktoré pomáhajú identifikovať osoby zapojené do drogovej trestnej činnosti.

image

Narkobaróni otvorene o svojom biznise. Na predaji kontajnera kokaínu zarobil toľko peňazí, že trvalo mesiac, kým ich spočítali

Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) minulý týždeň vyjadrila znepokojenie nad správami o možných neoprávnených raziách, svojvoľnom zadržiavaní osôb, mučení či dokonca o osobných prehliadkach na verejnosti, ktoré sa mali vykonávať počas operácií s krycím názvom „spravodlivosť”.

Stovky kíl kokaínu

Srílanský minister verejnej bezpečnosti Tiran Ales však trvá na tom, že zásah bude pokračovať a že UNHCR by mal pri svojej kritike uvádzať konkrétne prípady údajného porušovania zákonnosti.

image

Srílanskí policajti zadržali a vypočúvajú podozrivého z drogovej trestnej činnosti počas masívnej protidrogovej operácie v Kolombe

TASR/AP Photo/Eranga Jayawardena

Policajný šéf zase zdôraznil, že polícia dostala príkaz, aby v priebehu operácie dodržiavala platnú legislatívu. Akékoľvek porušenie zákonov môžu podľa neho občania nahlásiť úradom. Rozsiahla drogová trestná činnosť spôsobuje na Srí Lanke závažné problémy. Najväčšie množstvo drog na ostrove zaistili v decembri 2016, išlo o 800 kilogramov kokaínu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 03:54