Povery o zvieratáchBrainee X Canva/
StoryEditor

Zvieracie povery, ktorým mnohí stále veria. Bociany, havrany aj pavúky si radšej hýčkaj, pozor ale na psy

iDnes.cz18.11.2023., 08:30h

Poznáš povery, ktoré tvrdia, že pavúk prináša šťastie, podobe ako keď ťa trafia vtáčie výkaly? Mačka cez cestu ale znamená smolu a zavýjajúci pes je pre zmenu zlým znamením. Povier spojených so zvieratami je, samozrejme, oveľa viac, dokonca sa týkajú aj množstva vtáčích druhov.

Lajkuj Brainee.sk na

Množstvo zvierat, ktoré s nami žijú v domácnosti, či už sú ako chlpatí miláčikovia alebo len úplnou náhodou, býva spojené s rôznymi mýtmi a poverami. Poďme sa na nich spoločne pozrieť trochu podrobnejšie. Informácie priniesol portál iDnes.cz.

Pavúky

Ako symbol šťastia sprevádzajú ľudstvo snáď už odnepamäti. Nájdeme ich na staroegyptských maľbách, pre Rimanov a Grékov bývali talizmanom, ktorý mal zvrátiť zlé predpovede a veštby. Lenže to dnes už neplatí. Takzvanou arachnofóbiou, alebo strachom z pavúkov, trpí na svete celých 20 percent ľudí. Vedci potvrdili, že strach z nich máme zakódovaný v génoch. Aj keď ich na svete existuje asi 63-tisíc druhov, za rizikové sa považujú len sedem z nich. Ostatné druhy sú celkom neškodné. 

image

Pavúk

Brainee X Canva/

A prečo sa ich teda ľudia tak boja? Podľa odborníkov za tým je ich nevyspytateľný a rýchly pohyb, ktorý ľudský mozog vyhodnotí ako útočný. Potom ich tmavá, až čierna farba, ktorú ľudia odjakživa považujú za temnú až nebezpečnú, na rozdiel napríklad od červenej lienky či pestrých motýľov, ktorých sa nebojí nikto. No, a tiež tie do všetkých strán vytŕčajúce dlhé nohy. 

Ako je teda možné, že pavúka považujeme za nositeľa šťastia? Snáď preto, že je to vlastne dobrák, ktorý v našej domácnosti nerobí hluk, žije si samotársky a nič od nás nežiada. Zbavuje náš príbytok vtieravých múch a iného hmyzu. A pokiaľ ho vyženieš, o moc lepšie sa ti dariť nebude. 

Čo hovoria pavúčie povery?

  • Keď po tebe lezie pavúk, kúpiš si čoskoro niečo pekné na seba.
  • Keď pavúka zabiješ, budeš mať v živote smolu. 
  • Keď sa na teba chytí pavučina, stretneš čoskoro skutočného priateľa. 
  • Keď nájdeš pavúka v dome alebo byte, znamená to, že budeš mať šťastie. A čím väčší pavúk, tým väčšie šťastie prinesie. 
  • Keď uvidíš pavúka liezť po pavučine smerom dole, veští ti dlhý život. 
  • Keď uvidíš križiaka, znamená to veľké šťastie. Tento pavúk sa mal údajne pokúsiť počas ukrižovania Krista zastaviť svojimi pavučinami krvácanie z jeho rán. Od tej doby nesie na tele Kristov kríž. 
  • Keď dostaneš zlatého pavúka ako prívesok, budeš mať určite šťastie po celý život. 

Mačky

S ľuďmi žijú už tisícky rokov. V starom Egypte boli dokonca uctievané a stavané na úroveň bohov. To v našich stredoeurópskych pomeroch býva mačka, a ak je navyše aj čierna, spájaná s čarodejníctvom, čarovaním a niečím neprirodzeným, najviac s peklom. 

image

Mačka

Brainee X Canva/

Čierna mačka je skratka dávaná do súvislosti s čiernou mágiou, občas aj so samotným diablom, a čierna farba znamená smútok. V stredoveku mačky dokonca upaľovali na hranici spoločne s osobami obvinenými z čarodejníctva. Ale neplatilo to všade. 

Napríklad v takom Anglicku ich chovali manželky námorníkov a verili, že im privolajú muža späť. A samotní námorníci si ich brali z rovnakého dôvodu aj na palubu, dúfali, že im mačky zaistia šťastný návrat. 

Čo hovoria mačacie povery?

  • Keď prebehne cez cestu čierna mačka, znamená to nešťastie. Ochranou môže byť, že chvíľu počkáš, než pôjde niekto iný a veštbu vezme na seba. Ale pozor. Vraj záleží na tom, odkiaľ a kam mačka mieri. Sprava doľava to je smola, ale smer zľava doprava prináša šťastie - potom pridaj do kroku, aby ťa nikto nepredbehol.
  • Keď ale stretneš tri čierne mačky pohromade, zvrátia nepriazeň osudu. 
  • Keď čierna mačka beží smerom k tebe, nesie ti šťastie. Keď kráča smerom od teba, berie si šťastie so sebou a na teba už nezvýši. 
  • Keď príde čierna mačka k tebe domov (alebo prebehne dvor či záhradu) a zase odíde, priniesla ti dobrú správu.
  • Keď vlastníš čiernu mačku, vraj odháňaš lásku.
  • Predtým sa verilo, že čierna mačka zaháňala zlých duchov. 

Pes 

Pes sa s ľuďmi zblížil najskôr už v praveku, keď pomáhal loviť. Domestikoval sa asi pred 23-tisíc rokmi, keď ho lákala vôňa pečených mamutov a podobne. Predpokladá sa, že za to môžu skôr ženy, ktoré psov kŕmili rovnako ako deti. 

image

Pes

Brainee X Canva/

A všimni si jednu vec, ktorá platí dodnes. Pokiaľ si pes nevie rady, uprene hľadí na človeka – tým sa líši od vlka, ktorý sa snaží pomôcť si sám – a ľuďom sa pri pohľade do psích očí vylučuje oxytocín, známy ako „hormón šťastia“. Snáď aj preto sú psy v súčasnosti najobľúbenejším miláčikom, hoci podľa povier väčšinou prinášajú smolu. 

Čo hovoria psie povery?

  • Keď pes vyje v noci pri dome, je to zlé znamenie. 
  • Keď sa ti sníva o psovi, budeš mať veľa nepriateľov. 
  • Keď stúpiš do psích výkalov, čo v dnešnej dobe nie je až tak veľký problém, je potrebné si zapamätať, ktorou nohou to bolo. Pokiaľ je to pravá noha, prinesie je ti to smolu, pokiaľ ľavá, budeš mať šťastie. 

Vtáci

Dnes je známych asi 10 400 druhov žijúcich vtákov. Predpokladá sa, že všetky druhy neboli ešte objavené a že ich je až 18-tisíc. Ťažko povedať, kto a ako to spočítal, ale odhadom vraj na Zemi žije až 50 miliárd vtáčích jedincov. 

image

Vtáci

Brainee X Canva/

Čo sa povier týka, máme u vtáctva pomerne veľký výber. Existujú povery o sovách, strakách, bocianoch alebo vrabcoch.

Čo hovoria vtáčie povery?

  • Keď na teba alebo tvoje auto spadne vtáčí výkal, budeš mať šťastie. 
  • Keď započuješ húkanie kuvika, vraj privoláva smrť a niekto čoskoro zomrie.
  • Keď započuješ škovránka, alebo ich dokonca uvidíš vo väčšom množstve, znamená to tuhú zimu. A je jedno, či je napríklad marec. 
  • Keď uvidíš havrana, máš si niečo želať, splní sa to skôr, než zatrepe krídlami. Tu ale záleží na tom, či rozoznáš havrana a vranu, pretože vrany nič nepredpovedajú, iba dlhú zimu. 
  • My vám želáme, aby si čo najskôr uvidel bociana, pretože sa hovorí, že komu sa to pošťastí, toho čaká pokojný a úspešný rok.

ANKETA
Veríš niektorej z týchto povier?

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/zaujimavosti, menuAlias = zaujimavosti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:02